”Vi måste räkna med att få skogsbränder som är väldigt svåra att stoppa och som under en tidsperiod kanske är omöjliga att stoppa på grund av att branden är för intensiv”, säger Fredrik Eriksson, brandingenjör Räddningstjänsten Mälardalen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi måste räkna med att få skogsbränder som är väldigt svåra att stoppa och som under en tidsperiod kanske är omöjliga att stoppa på grund av att branden är för intensiv”, säger Fredrik Eriksson, brandingenjör Räddningstjänsten Mälardalen. Foto: Fredrik Björkholm/SVT

Räddningstjänsten Mälardalen har rustat upp för att stoppa skogsbränder

Uppdaterad
Publicerad

Utökat samarbete med andra räddningstjänster, bättre tillgång till släckningshelikoptrar från MSB och mer kunskap efter den stora skogsbranden 2014. Räddningstjänsten Mälardalen står bättre rustade för att kunna hantera skogsbränder idag än för tio år sedan.

– Vi har ställt om med resurser och larmar på ett annat sätt än tidigare. Sen har MSB sett till att vi får hjälp med flygande resurser på ett helt annat sätt än vi hade tidigare, säger Fredrik Eriksson, brandingenjör Räddningstjänsten Mälardalen.

Varmare klimat och torrare somrar ökar risken för skogsbränder. Det är riskerna vi står inför. Vädret vissa somrar kommer ge torka och längre perioder av värmeböljor. Forskning visar att klimatförändringarna vi nu ser kommer ge varmare somrar framöver i Sverige och därmed en ökad risk för fler skogsbränder.

– Det har blivit väldigt torrt tidigt på säsongen; gräsbrandssäsongen går ihop med skogsbrandssäsongen och det har vi inte sett tidigare, säger Fredrik Eriksson.

Klimatförändringar i Sverige

Ökad brandrisk

SMHI görs omfattande forskning i hur klimatet kan komma att förändras i framtiden. Och klimatscenarierna pekar på ett allt varmare klimat.

– Och varmare somrar ökar risken för bränder eftersom högre temperaturer leder till större avdunstning och därmed uttorkning av marken, förklarar Erik Kjellström, professor i klimatologi på SMHI.

Torrare somrar att vänta

I SMHI´s olika modeller för klimatet i Sverige så ser man att vi kommer att drabbas av från två upp till sex veckors ytterligare period av extremt torrt väder en genomsnittlig sommar.

– Vi kommer att få varmare och längre växtsäsonger, och även mer torka, säger Erik Kjellström.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) samordnar brandflyg och brandbekämpning i tätt samarbete med räddningstjänster och länsstyrelser. De styr exempelvis när helikoptrar för vattenbombning ska sättas in, även vattenbombande flygplan. Där kan man även följa hur stor risken för skogsbränder är just nu.

– Det kommer krävas att vi håller en fortsatt hög standard, utveckla våra metoder – vilken teknik och vilken taktik vi använder och bedöma vilka resurser som behövs för att göra det bästa jobbet möjligt, säger Fredrik Eriksson.

KARTA: Så tydligt syns klimatförändringen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatförändringar i Sverige

Mer i ämnet