Två män håller i propellern längst fram på ett flygplan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Två viktiga delar i Västmanlands brandflyg: Jan Jäder (tv), som jobbar på avdelningen samhällsskydd och beredskap på Länsstyrelsen och är de som tar beslutet om det ska flygas och hur mycket. Allan Ahlfors (th), ansvarig för brandflyget på Västerås flygklubb och som själv ofta flyger brandflyget. Foto: Fredrik Björkholm/SVT

Intensiv start på säsongen för brandflyget i Västmanland – flera rundor varje dag

Uppdaterad
Publicerad

Den torra våren och försommaren har satt hård press på brandflyget i Västmanalnd. Den senaste tiden har man flugit två-tre gånger varje dag i sökandet efter möjliga bränder i skog och mark.

– Det har varit intensivt, vi har fått starta mycket, säger Allan Ahlfors, ansvarig för brandflyget på Västerås flygklubb.

Den senaste tiden har brandflyget på grund av bland annat de torra markförhållandena fått flyga mycket, i bland tre gånger samma dag.

– Från luften ser du mycket bättre hur det ser ut och kan lägga märke till bränder som startar i skog och mark långt tidigare än människor på marken, säger Jan Jäder som jobbar på avdelningen samhällsskydd och beredskap på Länsstyrelsen i Västmanland.

Torka, värme och brandrisk sommar 2023

Så går det till

Brandflyget är en funktion för att snabbt kunna upptäcka bränder i skog och mark. Västerås flygklubb utför flygningarna på uppdrag av Länsstyrelsen i Västmanland. Under sommarsäsongen görs varje dag bedömningar av MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) som ligger till grund för om man ska flyga eller inte. Länsstyrelsen har även daglig kontakt med räddningstjänsterna för att få deras bild av läget.

– Vi åker en bestämd bevakningsrunda och hittar vi någon rökpelare så flyger vi dit. Och är det en brand och ingen är på plats så larmar vi in till SOS med koordinater och omfattningen, sedan leder vi in räddningstjänsten på snabbaste sättet, säger Allan Ahlfors.

”Högsta önskan att hitta dem i tid” – i klippet får du veta mer om brandflygets arbete.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Torka, värme och brandrisk sommar 2023

Mer i ämnet