Matteträffarna har arrangerats i tio år med några års avbrott runt pandemin. I år är det första gången som gymnasieelever håller i träffarna.
– Jag är glad att det är vi elever som hjälper till med det här, för niorna får ju vår känsla kring matten och hur det är att studera natur, säger Bayan Kasso, sistaårselev på naturvetarprogrammet.
På matteträffen som SVT Västmanland besökte fick niorna bekanta sig med nollproduktsmetoden och kvadratrotsmetoden. Den här omgången har hittills sju träffar hållits sedan september 2024.
Minskning senaste tio åren
Bakgrunden till träffarna är att underlätta övergången till gymnasiematematiken samt inspirera fler nior att söka naturvetarprogrammet. För programmet har tappat i popularitet, inte bara i Fagersta utan i hela landet.
– Det har varit en minskning de senaste tio åren, säger Armin Dujso, som jobbat som gymnasielärare i matematik i 24 år på Brinellskolan.
I Västmanland är söktrycket till programmet dessutom lägre än rikssnittet; 7,4 procent mot 11,7 procent 2024.
Effekt på söktrycket
Istället söker sig allt fler till samhällsprogrammet och ekonomiprogrammet. Samtidigt skriver Skolverket i sitt regionala planeringsunderlag för Västmanland att ”det finns ett tydligare arbetsmarknadsbehov av högskoleutbildad arbetskraft inom naturvetenskap och teknik än samhällsvetenskap och ekonomi.”
Så – har matteträffarna någon effekt på söktrycket?
– Nu är det här inofficiell statistik, men ja, vi märkte en skillnad under åren innan pandemin, säger Armin Dujso.
Och Skolverkets statistik ger Armin rätt; 2019 sökte 8,8 procent av Fagerstas nior naturvetarprogrammet jämfört med 7,5 procent 2014.
I klippet: ”Det kanske inte är så svårt” – så tänker niorna om gymnasiematten.