Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med Jan Santaniemi till bostadsrättsbygget på Öster Mälarstrand och hör hur bostadsrättsköparna försöker få rätt mot föreningen som chockhöjde månadsavgifterna. Foto: Maja Tengnér/SVT

Bostadsrättsköpare i Västerås fick chockhöjd avgift – tar strid för att slippa flytta in

Uppdaterad
Publicerad

Månadsavgiften för Jan Santaniemis bostadsrätt höjdes med 42 procent innan han hade flyttat in. Då gick han ihop med flera andra bostadsrättsköpare i samma byggnad för att driva frågan rättsligt. Nu kan domen bli prejudicerande för tusentals andra svenskar som köpt nyproducerade bostadsrätter.

– Jag tror faktiskt på vår sak och det svenska rättssamhället, säger Jan om vad som får honom att kämpa i frågan.

I år ska frågan om vad som är en väsentlig höjning av avgiften prövas för första gången i en svensk domstol.

Jan Santaniemi i Västerås fick en chock när hans bostadsrättslägenhet under uppbyggnad fick månadsavgiften höjd med 42 procent. Andra som köpt lägenhet i samma hus har fått avgiftshöjningar på i snitt 37 procent. Jan Santaniemi har nu gått ihop med tio andra köpare för att driva ett uppmärksammat mål mot bostadsrättsföreningen Sjöbris 1 på Öster Mälarstrand i Västerås, vilket VLT har rapporterat om.

– I lagen står det att man har rätt att frånträda om det är en väsentlig höjning, säger Jan Santaniemi.

Motparten menar att höjningen av avgiften inte är väsentlig, och har bestridit köparnas krav på att backa ur sina bostadsköp.

Ärendet förbereds nu för domstol. Det kan bli ett prejudicerande fall, eftersom frågan om vad som är en väsentlig höjning av avgiften aldrig har prövats tidigare i Sverige.

SVT har sökt motpartens advokat, som inte vill kommentera fallet.

I klippet ovan träffar SVT Jan Santaniemi vid lägenhetshuset som han tagit strid för att inte behöva flytta in i.

Advokaten om kryphålet i lagen och chanserna att vinna

Per Odeling, advokat i Västerås, företräder personer som vill backa ur sitt bostadsrättsköp efter att föreningen höjde avgiften.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör advokat Per Odeling svara på tre frågor om den uppmärksammade bostadsrättstvisten i Västerås. Foto: Maja Tengnér/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.