Per Odeling, advokat i Västerås, företräder personer som vill backa ur sitt bostadsrättsköp efter att föreningen höjde avgiften.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör advokat Per Odeling svara på tre frågor om den uppmärksammade bostadsrättstvisten i Västerås. Foto: Maja Tengnér/SVT

Uppmärksammad bostadstvist i Västerås kan påverka tusentals köpare i hela Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Tolv bostadsrättsköpare i Västerås vill häva sina köpeavtal efter att föreningen höjt avgiften. Målet i Västmanlands tingsrätt följs med stort intresse i hela landet.

Om köparna vinner kan privatpersoners rättigheter stärkas gentemot byggherrar och bostadsrättsföreningar.

Köpare av nybyggda bostadsrätter har rätt att häva sina avtal om föreningen genomför en ”väsentlig ökning” av månadsavgiften innan hela köpet är genomfört, enligt bostadsrättslagstiftningen. Nu ska frågan om vad som är en väsentlig ökning för första gången prövas i svensk domstol, vilket VLT har rapporterat om. Målet hanteras just nu av Västmanlands tingsrätt, och kommer troligen att få sitt första avgörande under året.

Tvist om höjningen är ”väsentlig”

De tolv bostadsrättsköparna menar att höjningen på 37 procent av månadsavgiften är för stor, och de har begärt att få frånträda sina avtal. Bostadsrättsföreningen Sjöbris 1 har inte tillåtit det. I brev till köpare argumenterar de för att höjningen inte är att betrakta som väsentlig. 

SVT har sökt motpartens advokat, som inte vill kommentera fallet.

”David mot Goliat” – i klippet hör du advokat Per Odeling om chansen att vinna målet och vad som anses vara en väsentlig ökning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.