Därför är anhörigas stöd viktigt under ätstörningen

Publicerad

När en närstående håller på att insjukna i en ätstörning är det oftast syskonen, föräldrarna eller vännerna som upptäcker varningssignalerna. Kristin Larsson, psykolog på Ätstörningsenheten i Västerås, menar är det viktigt att ta signalerna på allvar.

Ett förändrat ätbeteende, mer träning, en person som drar sig undan eller blir mer lättirriterad. Det är några av varningssignalerna för att en person håller på att utveckla en ätstörning.

Kristin Larsson, som är psykolog på Ätstörningsenheten i Västerås, menar att det som anhörig är viktigt att ställa frågor snabbt och berätta att man är bekymrad. 

–  Det är bättre att berätta vad man ser och att man är orolig, än att inte göra det. Ifall du märker att personen mår dåligt, ska du kontakta vården, säger Kristin Larsson.

”Familj och vänner är superviktiga”

Ifall det går så långt att särskild behandling av ätstörningen behövs, är det viktigt att familj och vänner involveras.

– Familj och vänner är superviktiga och vi ser familjen som en resurs som behövs för tillfrisknandet. Både för barn och vuxna, säger Kristin Larsson. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.