Övertandläkaren Charlotta Jensen menar att det är ett detektivarbete att ta reda på vad frätskadorna beror på. Foto: Caroline Slotte/SVT

Tandläkare upptäcker ofta ätstörningar: ”Det är ett detektivarbete”

Uppdaterad
Publicerad

Under en rutinkontroll kollar tandläkare hur tandköttet mår och om det finns hål eller frätskador. Frätskador kan bero på kräkningar, eller på det personen ätit och druckit.

–Frätskador blir mer och mer vanligt hos barn och ungdomar, säger övertandläkaren Charlotta Jensen.

När tandläkare eller tandhygienister upptäcker en frätskada börjar detektivarbetet med att ta reda på om det är en pågående skada, och hur den uppstått. Det avslöjar skadans placering på tänderna. 

Om skadan är på insidan av tänderna beror det oftast på kräkningar, medan om den är på utsidan beror det på mat eller dryck. 

– När vi upptäcker sådana skador gäller det att patienten har förtroende för en så man kan prata om de här sakerna, säger Charlotta Jensen, övertandläkare i Västerås.

Så minimeras skadorna

Ifall man  är sjuk i en ätstörning finns det saker man kan göra för att minimera skadorna på tänderna. 

– Om man har kräkts ska man inte borsta tänderna direkt, även om det är den vanliga reaktionen. Då är tänderna lite mjuka av syrattacken och därför är det bättre att skölja munnen med vatten samt ta tandkräm på tungan och föra runt, berättar Charlotta Jensen. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.