När Hanna var som sjukast i anorexin var hennes föräldrar tvungna att vabba henne. Foto: Caroline Slotte/SVT

Hanna blev fri från ätstörningen: ”Föräldrarna vabbade mig som 16-åring”

Uppdaterad
Publicerad

Varje dag bestod av bråk i samband med måltiderna. Föräldrarna var tvungna att vakta Hanna Grinneby så att hon inte fuskade med maten. Det kunde handla om att skippa smöret på frukostmackan eller om att skära bort kanterna.

– Jag fick ångest av att se maten, säger hon.

Det började som ortorexi, med fixering av att kontrollera träningen och kosten. Därefter utvecklades det till anorexi. Hanna fick behandling för sin ätstörning och är idag friskförklarad, men minnena finns kvar. 

– Det är en sjukdom som ligger kvar psykiskt. Jag kan ha dåliga dagar och får skuldkänslor om jag äter mycket sötsaker. Dock försvinner de känslorna snabbt, säger Hanna Grinneby från Köping.

Viktigt att anhöriga vågar fråga

När sjukdomen var som värst behövde anhöriga ständigt hålla koll på henne. Skolluncherna åt hon hemma och hon följde ett strikt matschema.

– Jag trodde jag hade kontroll, men så var det inte. När jag själv insåg det, var det försent. Då var jag i anorexins grepp, berättar hon.

Något som var viktigt för Hanna var stödet från familjen och vännerna. Hon menar att det är viktigt att våga fråga hur man mår ifall anhöriga ser varningssignaler som tyder på ätstörningar.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.