Foto: TT/ SVT

Kameraövervakning på Bäckby torg tillåts av domstol

Uppdaterad
Publicerad

Idag fattade förvaltningsrätten beslut i den långdragna tvisten kring övervakningskameror på Bäckby torg. Enligt domen får kameraövervakning ske mellan 16.00-03.30 varje dag. Västerås kommun ansökte redan 2017 om att få sätta upp kameror men först nu har ärendet avgjorts i rätten. Orsakerna till fördröjningen är flera.

Förvaltningsrätten avslår Västerås begäran att ha kameraövervakning under hela dygnet baserat på kommunens uppgifter att de flesta brotten skett mellan klockan 16-03.30. Däremot håller man inte med Datainspektionens bedömning att integritetsintresset för människor som tillexempel besöker kyrkan skulle väga tyngre än det brottsförebyggande syftet. Detta bland annat med hänvisning till att den kamera som är riktad mot kyrkan sitter på långt avstånd och att det finns träd emellan.

I sitt överklagande ansåg Datainspektionen att polisen inte kommunen hade den brottsbekämpande uppgiften på torget men förvaltningsrätten beskriver i domen att avsikten med den nya lagen varit att utöka möjligheterna till kameraövervakning och att intresset hos de som befinner sig på torget att  skyddas från brottslighet väger tyngre än integritetsintresset. Däremot fäster man ingen vikt vid att vissa boende uttryckt önskemål om kameraövervakning av torget. Beslutet kan överklagas.

Långdragen kamp

I flera års tid har kampen för kameror på Bäckby torg pågått. Både kommunen och polismyndigheten har ställt sig positiva till kameraövervakning.

Redan 2010 fick Västerås tillstånd att kameraövervaka torget men beslutet överklagades av Justitiekanslern (JK) som menade att allmänhetens intresse att inte vara övervakade övervägde de eventuella fördelar som en övervakning skulle ge.

Den 1 juli 2013 trädde en ny kameraövervakningslag i kraft som skulle göra det enklare att få tillstånd och Västerås kommun ansökte på nytt om kamera övervakning på torget 2017. Länsstyrelsen sa ja men beslutet överklagades av Datainspektionen som var ny tillsynsmyndighet. Bland annat med hänvisning till att det är polisens inte kommunens uppgift att lösa brott.

Sedan har ärendet legat still hos förvaltningsrätten till dess att ännu en förändring genomfördes i kameraövervakningslagen den 1 augusti i år. Den nya lagstiftningen betonar i högre utsträckning att polis och andra myndigheter som till exempel en kommun kan samverka kring brottsprevention.

Här kan man läsa beslutet från förvaltningsrätten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.