Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vad vill vi ha? Kärlek åt alla!” – här går prideparaden genom centrala Västerås Foto: Jenny Berggren/SVT

Paraden mångas höjdpunkt under Västerås Pride

Uppdaterad
Publicerad

Det blåste friskt i banderoller, änglavingar och regnbågsflaggor när den traditionsenliga paraden gick genom centrala Västerås på lördagen.
– Det är många som gått och väntat på det här, säger Lotta Janhager ordförande Västerås Pride.

Ett 30-tal ekipage var föranmälda när årets regnbågsparad samlades till start på Bondtorget i Västerås vid lunchtid på lördagen. Betydligt fler än så – företag, organisationer, föreningar och inte minst privatpersoner – slöt dock upp både i parad och som publik längs vägen.

– Det är ju många av dem som stöttar oss men som inte kommer till parken eller regnbågstorget under Västerås Pride, som visar sig i paraden, säger Lotta Janhager.

Hela Västerås Pride, som pågått sedan torsdagen, avslutas med en stor fest på lördagskvällen.

Hur summerar ni årets Pride?

– Välbesökt, väldigt välbesökt. Det känns som rekord. Många har hängt vid torget och i år har vi haft ett större och bredare utbud av artister, aktiviteter och utställare.

– Men det hade varit roligt att se ett större deltagande från de politiska partierna – det har varit lite glest.

Förra året skedde ju en misshandel med misstänkt hatbrottsmotiv på Pride. Hur har det varit i år?

– Det har varit så lugnt och fint. Polisen har haft personal stationerad och hängt med oss i parken hela tiden under öppettiderna. Det har varit jättebra, säger Lotta Janhager, ordförande Västerås Pride.

I videon: Här går prideparaden genom Västerås city.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.