Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon: Saker som kan hända under en direktsändning: ”Mycket som kan gå fel” Foto: Robert Gustavsson/SVT

Följ med SVT bakom kulisserna på SM-veckan i Västerås

Uppdaterad
Publicerad

Drygt 10 000 meter kabel, 25 kameror och över 60 timmar sport-tv. Följ med bakom kulisserna på ett av årets största idrottsevenemang – SM-veckan i Västerås.

– Det är en årlig höjdpunkt, säger Maria Wallberg, programledare på SVT Sport.

Nu går SM-veckan i Västerås in på upploppet. Under fem dagar och i växlande väder har svenska mästare i 28 olika idrotter korats – de sista utses under söndagskvällen.

Men utan proffsiga funktionärer och outtröttliga tv-medarbetare blir det varken tävling eller sändning.

Förutom Riksidrottsförbundet, RF-SISU Västmanland, de olika specialförbunden och Västerås stad har lokala klubbar och idrottsföreningar en stor roll i att få apparaten att gå runt.

SVT Sport, som sänder idrottskalaset, har bland annat med sig totalt 25 olika kameror som används flera gånger om, i olika produktioner.

I videon: SVT Nyheter Västmanland hängde med bakom kulisserna – från tekniska förberedelser till intensiva live-ögonblick.

DET HÄR ÄR SM-VECKAN

SM-veckan genomförs varje år på olika orter i Sverige, vinter respektive sommar. Det är tävlingsdagar då svenska mästerskapen avgörs i olika idrotter, många av dem på tillfälliga arenor mitt i stan och på offentliga platser.

Arrangeras av Riksidrottsförbundet i samarbete med berörda specialidrottsförbund och aktuell värdstad. SVT sänder.

Syftet är att synliggöra idrottsrörelsens mångfald och samhällsnytta och att bland annat visa idrottsrörelsens bredd genom att samla större och mindre idrotter i ett gemensamt evenemang.

Under SM-veckan i Västerås avgörs tävlingar i 28 olika idrotter, ytterligare ett antal är på plats för att visa upp sig.

Källa: Riksidrottsförbundet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SM-veckan i Västerås 2024

Mer i ämnet