Aisha och Neimo slutade ettan på Citygymnasiet i Västerås i våras. Hör vad de tycker om att inte veta vilken skola de ska gå i.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Aisha och Neimo slutade ettan på Citygymnasiet i Västerås i våras. Hör vad de tycker om att inte veta vilken skola de ska gå i. Foto: Fredrik Samuelson/SVT

Efter stängningen av Västerås Citygymnasium – 69 elever utan skola

Uppdaterad
Publicerad

När eleverna som skulle ha gått på nu stängda Västerås Citygymnasium får börja sin hösttermin är oklart. 69 elever i Västerås kommun behöver plats på andra gymnasieskolor.

– Jag hoppas jag får byta till Carlforsska, säger Aisha Mohamed Abdi Elmi, en av de drabbade.

Att hjälpa de elever i årskurs två och tre som står utan skola efter att friskolan Västerås Citygymnasium fått stänga, är hemkommunens ansvar. Ett fåtal kommer från Hallstahammars kommun.

Från Västerås är det 69 elever. Under fredagen bjöd kommunen in dem till samtal om vilken skola de önskar välja. Individuella studieplaner gås igenom för att se vilka skolor som kan ta emot dem.

– Det kan bli aktuellt med större grupper elever, att vi behöver fler lärare och mer lokaler men det är för tidigt att säga, säger Stefan Remne, gymnasiechef i Västerås stad.

Oklart när de får börja ny skola

När de fristående gymnasieskolorna tagit emot det antal elever som är möjligt för dem, kommer hemkommunen att ge resterande plats i någon av sina skolor. När alla har en ny skola är oklart.

Borde inte Västerås stad ha varit mer förberedd på att den här situationen kunde uppstå, så ungdomarna hade fått snabbare hjälp med nya platser?

– Tyvärr kunde vi inte börja planera förrän beslutet vann laga kraft, den 9 augusti. För att göra placeringar behöver man ha tillgång till elevernas studieplaner. Dessa efterfrågades redan den 3 juli, men vi fick dem först måndagen den 12 augusti, säger Stefan Remne.

De som skulle börja årskurs ett på Citygymnasiet har fått information om att göra omval.

”Det känns tråkigt”. Starta videon för att träffa några av eleverna i Västerås som väntar på besked efter att deras skola lagts ner.

Tidslinje: Nedläggningen av Västerås citygymnasium

• I juni 2023 meddelar Skolinspektionen att de drar in Västerås Citygymnasiums tillstånd att bedriva skolverksamhet på grund av tidigare ekonomisk misskötsamhet.

Skolan överklagar beslutet, först till kammarrätten och sedan till Högsta förvaltningsdomstolen. Under tiden drivs skolan vidare.

• Den 9 augusti 2024 vinner dock beslutet laga kraft och beskedet att skolan måste stänga kommer. Ett hundratal elever, befintliga och nya, berörs och behöver hitta ny skola. Skolans vd uppger att samtal med fackförbund angående personalen som mister sina jobb inletts.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.