En delad bild som visar två olika sektioner. Den vänstra delen innehåller en person i uniform framför en brandbil. Den högra delen visar detaljer av en elcykel med fokus på cykelns bakre pakethållare och batteri.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så laddar du elcykeln eller elsparkcykeln säkert – brandingenjörens fem tips Foto: SVT / TT

Fler elcyklar ger fler bränder – MSB: ”Ladda inte vid enda vägen ut”

Publicerad

Bränderna med elcyklar och elsparkcyklar har blivit fler. Men enligt MSB är risken att det ska börja brinna, till exempel i ett batteri på laddning, låg.
– Det är ändå viktigt att inte ladda vid den enda utrymningsvägen i bostaden, säger olycksutredare Ulf Bergholm.

Branden i en radhuslänga på Bäckby i Västerås i augusti, orsakades sannolikt av ett elcykelbatteri på laddning. Andra exempel är explosionen i en fastighet i Linköping och storbranden i Norrköping förra året.

På fem år mer än fördubblades bränderna med elcyklar och elsparkcyklar inblandade. Från 24 stycken 2019 till 61 stycken 2023.
Det visar händelserapporter från landets räddningstjänster som MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, nyligen sammanställt.

Foto: SVT Grafik

Samtidigt är mörkertalet stort. Om bränderna noteras beror på hur befälen antecknat i rapporterna. Alla gånger larmas heller inte räddningstjänsten ut.

– I förhållande till antal fordon, så tror vi inte att vi har någon ökning. Men i och med att antalet produkter hela tiden blir så många fler så kommer också bränderna bli fler och fler personer drabbas, säger Ulf Bergholm, olycksutredare på MSB.

Speciellt med litiumbatterier är att brandförloppet kan vara väldigt snabbt, enligt MSB som följer utvecklingen noggrant.

Brand på spisar är dock fortfarande den vanligaste brandorsaken i svenska bostäder. De ligger på mellan 1500 och 2000 per år, som jämförelse.

I videon: Så laddar du elcykeln säkert – brandingenjörens fem tips.

MSB:s råd om laddning

  • Var uppmärksam på skador på batterier – ett skadat batteri har en större risk att börja brinna.
  • Ladda på hårt underlag med avsedd och CE-märkt laddare. Ladda inte i till exempel sängen eller nära liknande, brännbara material.
  • Byt ut elektrisk utrustning som har synliga skador, luktar bränt eller låter konstigt. Som trasiga elkontakter eller klämda sladdar.
  • Undvik om möjligt laddning i hallen. Hallen är oftast den ordinarie, och i vissa lägenheter den enda utrymningsvägen och ska inte vara blockerad genom brand.
  • Var vaken vid laddning och ha brandvarnare så ökar chanserna att tidigt upptäcka brand.

Källa: MSB

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.