En man och en kvinna står på en gata framför ett byggarbetsområde. I bakgrunden är en byggnadsställning synlig. På marken har det lagts ut plankor. Området är omgärdat av ett stängsel. Träden runtom är delvis gröna, vilket tyder på att det är höst.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
När SVT träffar Lenita Riklöv är det första gången hon är tillbaka vid köksfönstret sedan branden i radhuslängan på Bäckby: ”Det är tufft” Foto: Jenny Berggren/SVT

Lenitas cykelbatteri exploderade i köket – 10 familjer blev utan hem: ”Det är tufft”

Publicerad

Ett elcykelbatteri på laddning i hennes kök är sannolikt vad som förstörde en radhuslänga i Västerås. När SVT möter upp Lenita Riklöv är det första gången hon är tillbaka på framsidan av huset sedan branden.

– Det hade kunnat hända vem som helst, säger hon.

Det var eftermiddag den 14 augusti. En kompis skulle vara barnvakt medan Lenita och sambon, Daniel Buchardt, åkte för att ställa upp husvagnen på en av campingarna i Västerås. Batteriet till Lenitas elcykel lades på laddning i köket – som de uppfattat det enligt regelboken: med rätt laddare, på plan yta och med folk vakna i närheten.

Men efter bara tio minuter kom samtalet som fick dem att vända hem: det luktade illa i köket och rann något ur batteriet. De sa till barnvakten att dra ur sladden, att gå ut och slog larm till räddningstjänsten.

Tillbaka i kvarteret såg de explosionen genom köksfönstret. Sedan gick brandförloppet snabbt. Grannar samlades utanför, de hjälptes åt att få folk att gå ut och att bereda väg för räddningstjänsten.

Bott på camping sedan dess

Så beskriver Lenita Riklöv och sambon vad som hände, när radhuslängan på Bäckby i Västerås brann och totalt tio familjer blev utan hem. De själva , Lenitas två barn och hunden, har sedan dess bott i husvagnen och i en hyrd stuga på camping.

När SVT Nyheter Västmanland träffar dem är de tillbaka för att tömma garaget. I det finns allt som blev kvar efter branden: lite bråte som ska till återbruket, någon låda med julsaker, ett par påsar med kläder, lite från förrådet. Allt som fanns i själva lägenheten är förstört.

Utredningen kring branden är fortfarande inte klar. Familjen är tacksamma för stöd och hjälp från försäkringsbolaget och vänner. Under oktober får de tillgång till en lägenhet de kommer kunna bo i på längre sikt.

– Där kan vi förhoppningsvis landa och bygga upp oss på nytt, säger Lenita.

I klippet: ”Hade ni kunnat göra något annorlunda?” – Lenita om att branden började hos dem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.