Martin Björnberg, distrikstchef hos kommunala bostadsbolaget Mimers i Västerås framför en brandhärjad byggnad.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Kommer ta tid” – Mimers distriktschef Martin Björnberg om processen framåt. Foto: Jenny Berggren/SVT

Radhus på Bäckby i Västerås förstört efter brand: ”En tragedi”

Uppdaterad
Publicerad

Familjerna i de tio lägenheterna i radhuset som brandhärjades under onsdagen, har fått tillfälligt tak över huvudet hos anhöriga eller på hotell. Arbetet med att hitta evakueringslägenheter är igång – och att få ut information i området.

– Det kommer ta tid, säger Martin Björnberg, distriktschef på det kommunala bostadsbolaget Mimer i Västerås.

Ingen person skadades fysiskt av branden i radhuslängan på Bäckby i Västerås under onsdagseftermiddagen. Hela huset fick dock evakueras och det är fortfarande oklart hur stora skador fastigheten fått och hur förstörda de boendes hem och ägodelar blivit.

Under onsdagskvällen fick hyresgästerna tillfälligt återvända hem för att ta med sig det allra viktigaste. De har också erbjudits stöd av Västerås stads krisstöd.

Fastighetsägaren, kommunala bostadsbolaget Mimer, letar nu igenom sitt bostadsbestånd för att hitta evakueringslägenheter åt alla. När de skulle kunna få tillgång till sina egna lägenheter igen är oklart.

Grannar på Bäckby oroliga efter branden

Vad som orsakat branden är fortfarande inte fastställt.

Under torsdagsförmiddagen ryker det ur brandresterna. Bland övriga boende i området finns frågor och viss oro, både kring hur branden startat och om den kan blossa upp igen och spridas.

Enligt Mimer kommer information att skickas ut löpande framöver både till direkt drabbade och andra i området.

I klippet ovan: Se hur det ser ut vid brandhärjade radhuset, och hör Mimers distriktschef berätta om vad som händer framöver.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.