– I livets gränssituationer där livet aldrig blir sig likt, till exempel att man förlorar sin partner, går i pension eller när man är tvungen att flytta. Då måste man nyorientera sig och hitta meningen i vardagslivet. Det är svårt att göra själv, säger Lena Bergquist, projektledare och metodutvecklare.
I samtalsgrupper diskuterar man existentiell hälsa utifrån olika teman och faktorer. Det kan vara hur ens sammanhang ser ut, vem man har tillit till, hur man får balans i livet eller hur man kan bli nyfiken igen.
– Man blir medveten om vad som skapar en god existentiell och psykisk hälsa. Då får man plötsligt ett annat förhållningssätt till sin fysiska hälsa. Man kanske börjar tänka mer på det som gör att man mår bra istället för att fokusera på ett ont knä till exempel, säger Lena Bergquist.
Ska spridas ut i landet
Det är Studieförbundet Vuxenskolan som driver projektet, ”Tillsammans för psykisk hälsa – seniorer”, i samverkan med Region Västmanland, kommuner och ideella organisationer. Projektet har fått 1,6 miljoner kronor av Allmänna Arvsfonden och ska till en början drivas i två år.
Just nu är det ett tiotal grupper som håller på i Västerås. Efter årsskiftet startar grupper i Sala, Norberg, Surahammar och Arboga. Sen ska projektet ut i landet och flera län har visat intresse bland annat Jönköping, Dalarna, Uppsala och Örebro.
– Göteborg hörde av sig förra veckan och flera andra står på tur, säger Lena Bergquist.
Hon menar att det här är ett nytt sätt att jobba förbyggande och motverka psykisk ohälsa.
– Vi jobbar med hopp, mening och att ha ett meningsfullt liv. Det är där det börjar. Så som systemet ser ut nu är att du får hjälp när du får en diagnos. Om du får en diagnos så ökar dock risken för suicid. Vi vill jobba förebyggande och minska lidandet, säger Lena Bergquist.
Projektet ”Tillsammans för psykisk hälsa – seniorer”
Projektet erbjuder samtalsgrupper på centrala platser där de som leder träffarna själva är seniorer med erfarenhet från vård-, stöd- och omsorgssektorn.
I konceptet ingår också information om stödverksamheter för seniorer samt inbjudan till nya sociala nätverk, kurser och kulturevenemang.
Projektet startade den första januari 2018 och pågår i två år, det drivs av Studieförbundet Vuxenskolan i Västmanland. Verksamheten fortsätter efter projektets slut som befintlig verksamhet om länets seniorer vill det.
Läs mer om projektet här.