Foto: TT / SVT

Tre tips för ökad existentiell och psykisk hälsa

Uppdaterad
Publicerad

I Västmanland träffas seniorer för att i grupp tala om existentiella frågor. Här listar vi tre viktiga teman att arbeta med som kan stärka den existentiella och psykiska hälsan.

Tillit som livskraft

Inventera vilka personer som du har förtroende för. Skapa aktivt nya relationer till människor som du tror att du kan få förtroende för.

Du kan stärka din tillit genom att använda lite av ditt mod till att våga lita på andra människor. Att ha tillit till några väl valda bekanta eller vänner, kan innebära att du ber om hjälp och inte behöver bära allt på dina egna axlar. Det innebär också att du utifrån din förmåga kan vara ett stöd för andra.

På så sätt blir du mindre ensam och utsatt och får fler goda relationer som skapar trygghet.

Upplevelse av sammanhang

Att få ta emot något positivt och ge något positivt utifrån sin förmåga. I samtalsgrupperna handlar det kanske om att ta ögonkontakt med sin bordsgranne, skicka vidare kaffekannan och säga varsågod. Grannen ler, tar emot kaffekannan och tackar.

Så enkelt kan det vara att ge och ta emot utifrån sin förmåga. Att se den andre och visa omsorg. Att visa att man uppskattar och tar emot omsorg.

Meningen med livet

Öka din medvetenhet om vad som känns meningsfullt i vardagen, vilka handlingar som väcker en upplevelse av motivation och en känsla av att vara nöjd.

Gör mer av det som du upplever är meningsfullt och som väcker din känsla av att vara nöjd och tillfreds.

Fundera över sådant du gjort tidigare som väckte en känsla av glädje, och hur du kan anpassa det till de förhållanden du har här och nu.

Källa: Studieförbundet Vuxenskolan

WHO:s åtta dimensioner av existentiell hälsa

  • Upplevelse av sammanhang
  • Existentiell styrka och kraft
  • Förundran
  • Tillit
  • Mening
  • Hopp
  • Helhet
  • Harmoni och lugn

Källa: Studieförbundet Vuxenskolan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.