Fagersta först ut i Västmanland med ett digitalt vårdrum

Uppdaterad
Publicerad

Patienter med möten med lång färdväg kan numer få hjälp på medicinkliniken på Fagersta sjukhus. De har börjat använda ett digitalt vårdrum, som första sjukhus i Västmanland. Tanken är även att det ska underlätta för patienter som inte använder digitala tjänster.

Monica Westlund, enhetschef på medicinkliniken på Fagersta sjukhus, säger att detta är det första digitala vårdrummet i Västmanland. Idéen fick hon när hon sneglade på hur andra regioner med patienter med långa avstånd hade löst det.

Onkologmottagningen i Västerås blev de första som nappade på idéen, och Monica Westlund hoppas att fler följer efter. Det digitala vårdrummet kommer endast att använadas för de som har påbörjad behandling. Att onkologpatienter, som kan behöva upp till fyra besök i veckan, är de första att prova tycker Monica Westlund är bra.

– Vissa besök behöver inte vara kliniska och kan därmed ske digitalt. På så sätt sparar patienten in restid, säger hon.

Vårdrummet är ett vanligt rum med en datorskärm som endast är till för videokontakt med läkare. Rummet är ljudisolerat och patienten kan ha anhörig eller annat stöd med sig under mötet. När läkaren ringer upp så svarar patienten på skärmen och mötet inleds.

Personal finns på plats

De äldre som upplever ett digitalt utanförskap och inte använder digitala tjänster nämns också som vårdtagare som kan ha nytta av det digitala vårdrummet.

– Alla pensionärer har inte en smart telefon och använder inte appar som kan ge videokontakt med läkaren, så då är de välkomna hit. Vi är även behjälpliga under besöket, säger Monica Westlund.

På vilket sätt då och i vilken omfattning?

– Vi har avsatt en personal per dag för vårdrummet, så den kommer att finnas till hands när det finns behov. Det är en del av vår digitalisering, och gör vården mer tillgänglig.

Se hur vårdrummet fungerar i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.