Två lokalpolitiker i Fagersta

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Leyla Chabbani (V) och Peter Lilja (SD) är oense om vad som hör hemma i kommunpolitiken i Fagersta. Foto: Ann Törnkvist/SVT

Fagersta utreder sina kommuninköp efter V-förslag om Israelbojkott

Publicerad

Delar av det omstridda förslaget anklagades för att vara antisemitiskt, men som ett första steg ska nu Fagersta kommun kartlägga vilka länder de köper varor och tjänster ifrån.

– Jag skrev motionen för att visa solidaritet, säger Leyla Chabbani (V).

Kommunstyrelsen i Fagersta har gett NVE (Norra Västmanlands ekonomiförvaltning) i uppdrag att kartlägga ursprungsländerna för kommunens inköp. Bra menar politiker över partigränser och argumenterar bland annat med att det exempelvis minskar risker att bidra till välfärdsbrottslighet.

Vill bojkotta israeliska varor – SD: ”Antisemitiskt”

Initiativet är Vänsterpartiets och kommer ur Leyla Chabbanis (V) motion, vars andra punkt är betydligt mer omstridd: Den om att Fagersta kommun borde bojkotta israeliska varor och tjänster.

Krig mellan Israel och Hamas

I videon: (SD): ”Antisemitiskt och hör inte hemma i kommunpolitiken” – (V): ”Ser inget problem. Tar avstånd från antisemitism”

Beslut om bojkott eller ej tas dock först när kartläggningen är klar och fullmäktige tar ställning till motionen i sin helhet. Det säger kommunstyrelsens ordförande Åsa-Märta Sjöström (S) till Fagersta Posten.

Nyligen rapporterade dock Aftonbladet hur liknande ”kommunala bojkottar” stoppats på andra håll i landet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet