Fastighetsförvaltare inspekterar träd

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det står halvdöda träd nära en förskola, fastighetsförvaltare Henrik Hagelin är rädd att grenar ska falla ner från de angripna träden. Foto: SVT Sigrid Renklint

Fallfärdiga träd blir säkerhetsrisker när misteln måste skyddas: ”Vi har akut kapat grenar”

Publicerad

I städerna i Mälardalen står träd som riskerar att falla eller tappa grenar men som inte får fällas. Misteln sprider sig snabbt, och det kan dröja upp upp emot ett år att få tillstånd att fälla ett träd.

I Västerås finns många riktigt dåliga träd som riskerar att falla eller tappa grenar, men fastighetsförvaltarna får inte ta ner dem. Det växer mistel i dem, och då måste trädet skyddas.

– Vi ansöker om att få ta ner dem som är riktigt farliga. Men det är ju handläggningstider på någonstans mellan sex till nio månader hos länsstyrelsen, säger Henrik Hagelin som är fastighetsförvaltare på Västerås kommun.

Misteln sprider sig snabbt

Misteln är beroende av vissa fågelarter för att sprida sig och det brukar gå långsamt. Men nu blir det snabbt mer och mer mistel i Västerås.

– Det växer ju överallt just nu, så det känns nästan som en explosion, säger Henrik Hagelin.

Kommunen har flera ärenden som ligger hos Länsstyrelsen och väntar, bland om ett träd som tappar grenar över en cykelbana och en parkering vid Carlforsska gymnasiet. På Lövudden inspekterar Henrik Hagelin några träd som står intill en förskola och en vältrafikerad gata och cykelväg. De ser i princip döda ut.

– Det här bekymrar mig, säger Henrik Hagelin och ser sig omkring på husen och förskolans lekplats.

– Det känns inte bra att behöva vänta så länge. Det är ju risk för människor som rör sig här, och på den här husen som jag har ansvar för.

I klippet ovan visar fastighetsförvaltaren Henrik Hagelin farliga träd i Västerås.

Mistelboll i träd

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Misteln sprider sig och handläggningstiderna på Länsstyrelsens ökar, det kan dröja nio månader innan du får ta ner ett döende träd. Foto: SVT Sigrid Renklint

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.