Söndertrasat tåg som står still på rälsen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sjukvårdsledaren berättar om skadeläget efter tågolyckan utanför Köping. Foto: Christoffer Söderman/SVT

Tåg och traktor i krock – femton till sjukhus

Uppdaterad
Publicerad

Femton personer har skadats och förs till sjukhus i Västerås och Örebro efter att ett tåg och en traktor kolliderat utanför Köping. Ingen med livshotande skador. Det är stopp i tågtrafiken och runt 170 personer har fått evakueras från tåget.

Enligt räddningstjänsten ska ett tåg ha kört på ett traktorsläp vid en tågövergång strax före 07.30 på måndagsmorgonen.

15 personer har skadats. Tre av dem har transporterats till sjukhus i Örebro, ingen av dem med allvarliga skador. Resten får sjukhusvård i Västerås.

– Ingen har livshotande skador, säger Jonas Ekström, biträdande hälso- och sjukvårdsdirektör.

Smärta i nacken

Inledningsvis uppgav Ekström att ytterligare 50 personer fått mycket lindriga skador och förts till sjukhuset i Köping för kontroll. Men enligt Anders Eklund, sjukvårdsledare på plats, handlar det om 15 patienter med lättare skador som förts till sjukhus.

– Det handlar om smärta i nacke, armar och så. De blev avtransporterade ganska snabbt härifrån till sjukhuset i Västerås och till Örebro lasarett, säger Anders Eklund.

Gick upp i stabsläge

SVT har fått uppgifter om att det var runt 170 passagerare på tåget. De började evakueras vid halv nio-tiden. Passagerare som inte blev skadade har transporterats till stationen i Köping.

Regionen gick upp i stabsläge med anledning av olyckan, men avslutade stabsläget vid klockan 9.40 efter bedömningen att alla patienter kunnat tas om hand inom ordinarie verksamhet.

Regionen har aktiverat Psykologisk och psykosocial katastrofledningsgrupp, PKL, i Köping för att ta hand om de som behöver stöd.

Tågtrafiken påverkas i ett dygn

– Det är ett passagerartåg och en traktor med släp som kolliderat i en plankorsning, säger Felicia Danielsson, presskommunikatör på Trafikverket.

Tåget har inte spårat ur, men kontaktledningen har rivits ner.

Tågtrafiken förväntas påverkas i ett dygn, och tåg kan tidigast passera olycksplatsen igen på tisdagsmorgonen. Enligt Trafikverket påverkas sträckorna Stockholm C – Arboga/Hallsberg/Köping samt Uppsala – Örebro via Eskilstuna, samt regionaltågen mellan Göteborg och Stockholm.

Väg 572 är också påverkad av olyckan.

Tågets skador efter kollisionen. Foto: Jenny Berggren/SVT

Stationer där tågtrafiken kan påverkas

  • Köping, Stockholm C, Sundbyberg, Bålsta, Enköping, Västerås C, Arboga, Örebro C, Örebro S, Kumla, Hallsberg, Laxå, Töreboda, Skövde C, Falköping C, Floby, Herrljunga C, Vårgårda, Alingsås, Göteborg C
  • Regionaltågen mellan Göteborg och Stockholm är inställda, medan snabbtågen på samma sträcka ska gå som vanligt. Prognosen är att järnvägen påverkas till kl 05.00 på tisdagsmorgonen.

Källa: Trafikverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.