En man med reflexväst står framför ett tåg som är förstört efter en krock.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Tågföraren hade sinnesnärvaro” – hör sjukvårdsledaren Anders Eklund om tågolyckan och skadorna. Foto: Christoffer Söderman/SVT

Lokföraren sprang bakåt i tåget – klarade sig från allvarliga skador

Uppdaterad
Publicerad

Runt femton personer vårdas med lindriga skador efter tågolyckan utanför Köping, och ytterligare runt 50 personer har chockats och får krisstöd.

– Det är en stor händelse, och många kan behöva stöd, säger Anders Eklund, förstärkt sjukvårdsledare på olycksplatsen.

Det var en stillastående vagn som lossnat från en traktor som orsakade olyckan på tågspåret mellan Köping och Arboga på måndagsmorgonen. Runt femton personer vårdas med lindriga skador efter olyckan, enligt Anders Eklund, förstärkt sjukvårdsledare på plats.

Åtta lindrigt skadade personer har fått lämna sjukhuset i Västerås efter behandling. Region Örebro meddelar att tre personer har fått vård på universitetssjukhuset i Örebro. Deras tillstånd är ”efter omständigheterna gott”.

Tågolycka utanför Köping

Passagerare får krisstöd

Utöver de som behövde sjukhusvård kördes en busslast med passagerare till sjukhuset i Köping för att få krisstöd. Föraren av tåget klarade sig utan allvarliga skador, trots att tågets front demolerades svårt – genom att springa bakåt i tåget.

”Lokföraren hade sinnesnärvaro” Starta videon för att höra sjukvårdsledaren om olyckan och skadorna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tågolycka utanför Köping

Mer i ämnet