Räddningsledare Emma Norbäck

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Räddningsledare Emma Norbäck berättar om räddningsarbetet efter tågolyckan mellan Köping och Arboga. Foto: SVT

Tåg och traktorvagn i krock – runt femton till sjukhus

Uppdaterad
Publicerad

Runt femton personer skadades och fördes till sjukhus efter att ett tåg och ett traktorsläp kolliderade utanför Köping på måndagsmorgonen. Ingen person fick allvarliga skador. Runt 200 personer fick evakueras från tåget och tågtrafiken stoppades.

Ett tåg krockade med ett traktorsläp vid en järnvägsövergång strax före 07.30 på måndagsmorgonen.

Ett femtontal personer i behov av vård har förts till sjukhus. Tre av dessa har förts till Örebro och övriga till Västerås. Ingen av de drabbade har fått allvarliga skador.

Tågolycka utanför Köping

– Det handlar om smärta i nacke, armar och så. De blev avtransporterade ganska snabbt härifrån till sjukhuset i Västerås och till Örebro lasarett, säger Anders Eklund.

Därutöver har ett tiotal personer transporterats till sjukhuset i Köping för bedömning, enligt regionen.

Gick upp i stabsläge

Drygt 200 personer befann sig på tåget, enligt sjukvårdsledare. De började evakueras vid halv nio-tiden. Passagerare som inte blev skadade transporterades med buss till stationen i Köping.

Regionen gick upp i stabsläge med anledning av olyckan, men avslutade stabsläget vid klockan 9.40 efter bedömningen att alla patienter kunnat tas om hand inom ordinarie verksamhet.

Regionen har aktiverat Psykologisk och psykosocial katastrofledningsgrupp, PKL, i Köping för att ta hand om de som behöver stöd.

Tågtrafiken påverkas i ett dygn

– Det är ett passagerartåg och en traktor med släp som kolliderat i en plankorsning, säger Felicia Danielsson, presskommunikatör på Trafikverket.

Tåget har inte spårat ur, men kontaktledningen har rivits ner. Tåget fortsatte några hundra meter efter kollisionen innan det stannade.

Tågtrafiken förväntas påverkas i ett dygn, och tåg kan tidigast passera olycksplatsen igen på tisdagsmorgonen. Enligt Trafikverket påverkas sträckorna Stockholm C – Arboga/Hallsberg/Köping samt Uppsala – Örebro via Eskilstuna, samt regionaltågen mellan Göteborg och Stockholm.

Väg 572 är också påverkad av olyckan.

Rättelse: Inledningsvis fick SVT uppgifter från regionen att ytterligare 50 personer fått mycket lindriga skador och förts till sjukhuset i Köping för kontroll. Men i ett senare pressmeddelande skriver man att det rör sig om ett tiotal personer.

Stationer där tågtrafiken kan påverkas

  • Köping, Stockholm C, Sundbyberg, Bålsta, Enköping, Västerås C, Arboga, Örebro C, Örebro S, Kumla, Hallsberg, Laxå, Töreboda, Skövde C, Falköping C, Floby, Herrljunga C, Vårgårda, Alingsås, Göteborg C
  • Regionaltågen mellan Göteborg och Stockholm är inställda, medan snabbtågen på samma sträcka ska gå som vanligt. Prognosen är att järnvägen påverkas till kl 05.00 på tisdagsmorgonen.

Källa: Trafikverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tågolycka utanför Köping

Mer i ämnet