• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Felicia ska locka fler att bli flygtekniker – genom sociala medier

Uppdaterad
Publicerad

Det är brist på flygteknisk personal och branschen skriker efter mekaniker och tekniker de kommande åren. I en ny kampanj ska gymnasieeleven Felicia Blom i Västerås visa upp sin utbildning för att locka fler till yrket.

– Det är tråkigt om man missar en chans att utbilda sig till något som man är intresserad av för att man inte visste att utbildningen fanns tillgänglig, säger Felicia Blom.

18-åriga Felicia Blom flyttade 60 mil från Tåsjö i Jämtland till Västerås för att jaga sitt drömyrke. Hon studerar tredje året på flygteknikprogrammet på Edströmska gymnasiet, som håller till vid flygplatsen på Hässlö i Västerås.

I framtiden vill Felicia bli helikoptertekniker, vilket kräver vidareutbildning efter gymnasiet.

– Det är en väldigt bra mekanisk och teknisk grund. Även om du inte vill jobba som flygmekaniker eller tekniker är utbildningen ändå bra, säger hon.

Få tjejer på skolan

Coronapandemin och pensionsavgångar har orsakat stora tapp på flygteknisk personal. Felicia Blom är en av fem ungdomar som nu blivit ambassadörer för att öka intresset för flygteknik.

Hon ska visa upp vardagen via Instagram och TikTok. Hennes mål är att få fler tjejer att studera flygteknik, eftersom det är få tjejer på utbildningen.

– Vi var de första tjejerna på flera år, säger Felicia Blom och hennes klasskamrat Maya Lindström.

I klippet får du följa med ”influensern” Felicia Blom i skolans hangarer vid Hässlö flygplats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.