Bildens vänstra del visar en informationsskylt som anger ”Öppen fiber kommer hit” med kontaktinformation och en grön slang i förgrunden som tyder på pågående installation eller tjänst. Höger del visar Karin Sundin, PR-chef på Open infra i en ljusblå skjorta, stående framför en mörk bakgrund.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Självklart ska kablarna vara på rätt djup”, säger Open Infras PR-chef Karin Sundin om fiberslarvet i Kumla kyrkby. Foto: Rasmus Hammarström/SVT, Open Infra

Fiberslarvet från Open Infra: ”Vi beklagar”

Uppdaterad
Publicerad

Kablar som ligger dåligt eller inte alls nergrävda. Som därför förstörs när bönderna plöjer på åkrarna. Open Infra svarar, och instämmer, i kritiken mot fiberläggningen i Sala, Kumla kyrkby och resten av landet. Nu utlovas förbättring.

– I det här fallet har vi brustit, det ska vi komma till rätta med, säger PR-chefen Karin Sundin.

Hon berättar att det pågår en besiktning i området, för att hitta felen som behöver åtgärdas. Alltså att lägga kabeln rätt och städa upp efter sig.

– Men vi beklagar och tycker markägarna ska förvänta sig mer av oss.

Kommer ni göra om arbetet?

– Det får besiktningen visa i vilken mån vi behöver göra om. Vanligtvis handlar det om att, när vi lagt kabeln på för låg nivå, att vi behöver sänka ner den ytterligare. Förhoppningen är att kunna ligga där vi ligger men justera där det behövs.

Hon säger att man har bättre kontroll och uppföljning i projekten som nu är igång, jämfört med hur det var när det grävdes i Salatrakten.

Just problemen i Sala och Kumla kyrkby hoppas man ska var åtgärdade inom de närmaste månaderna.

Sigurd har tröttnat på bredbandsstrulet: ”Ohållbart”

Sigurd Nordström i Kumla kyrkby står vid en röd byggnad med vit fönsterkarm. Han har på sig en blå tröja och mörka shorts, och böjer sig ner mot en grön trädgårdsslang som ligger på marken. I bakgrunden syns en luftkonditioneringsenhet och en skylt i trädgården.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”På nio av tio ställen ligger fibern på fel djup”. I klippet visar Sigurd Nordström exempel på dåligt nergrävda fiberkablar. Foto: Rasmus Hammarström/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.