En person med kort hår klädd i en svart t-shirt står framför en stor industriell köksmaskin och håller en glas med en rosa dryck. Bakgrunden visar olika köksredskap och apparater.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här blir svinnet frukost – tre frågor till kostchef Jonna Rantanen om skolfrukosten i Köping som redan funnits i ett par år. Foto: Jenny Berggren/SVT

Fler kommuner vill införa skolfrukost – Köping: ”Här blir svinnet frukost”

Publicerad

Att skolor erbjuder frukost även till de lite äldre eleverna som inte är inskrivna på fritids blir vanligare. På Malmaskolan i Kolsva har det erbjudits ”energikick” till högstadieeleverna i två år.

– Det var väldigt tryck i början, sen avtog det lite, säger kostchef Jonna Rantanen.

Vanligtvis är frukost i skolan något som bara erbjuds de yngre elever som är inskrivna på fritids, men SVT Nyheter Västmanlands genomgång visar att frukost även för de äldre – på mellan- och högstadiet – är på tapeten i flera av länets kommuner.

Förutom i Kungsör pågår just nu försöksprojekt på fyra skolor i Arboga.
– I regionens undersökning om ungas hälsa svarade över hälften av ungdomarna från sjuan till andra året på gymnasiet att de inte äter frukost. Det kände vi att vi behövde ta tag i, som en förebyggande åtgärd, säger Anu Enehöjd, skolchef för grundskolan i Arboga.

I Västerås utreder man just nu vad det skulle kosta och hur man skulle kunna gå tillväga för att införa avgiftsfri frukost i de kommunala grundskolorna. En utredning läggs på politikernas bord i november.

Köping frukostföregångare

Förutom det finns ytterligare exempel på enskilda projekt med externa organisationer eller livsmedelsföretag och skolor som tillfälligt serverat frukost, bland annat i samband med nationella prov.

I Köping infördes frukost till mellan- och högstadieelever på tre kommunala skolor för att par år sedan.

Hur gör ni för att motivera tonåringarna att komma tidigare till skolan för att äta frukost?

– Det är klart att det är en utmaning. Men vi försöker marknadsföra det. Framöver kanske man ska titta på att lägga frukostserveringen lite senare för att få fler att äta, säger kostchef Jonna Rantanen.

I videon: Erfarenheter av skolfrukost – tre frågor till Köpings kostchef.

OM FRUKOST I SKOLAN

Försöksprojekt med eller permanent avgiftsfri frukost för skolelever finns eller har funnits i bland annat Stockholm, Uppsala, Strängnäs och Jönköping. För att nämna några exempel.

Syftet sägs bland annat vara att skapa jämlika förutsättningar för alla elever, jämna ut hälsoskillnader, skapa studiero och förbättra studieresultaten.

Enligt Livsmedelsverket, som utformar de nationella riktlinjerna för skolmaten, är det fortfarande begränsat med evidens kring effekter av att servera skolfrukost – men positivt och fördelar med att alla elever startar skoldagen med mat i magen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.