En kriminalvårdare utanför celldörrar, utsikt från Salbergaanstalten, en man framför en dataskärm med bilder från övervakningskameror.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Boenderum, promenadgårdar och övervakning – följ med när SVT visas runt inne på anstalten Salberga. Foto: Ulrika Westerberg/SVT

Följ med innanför murarna – så används nyaste delen av Salberga: ”Är fullt här”

Publicerad

Behovet av platser på landets fängelser är stort. På Salbergaanstalten i Sala finns sedan ett och ett halvt år tillbaka ett nytt hus med 44 nya platser, som även de är fullbelagda.

– Vi hade ett ledigt rum i förmiddags men nu är det fullt igen, berättar en kriminalvårdare när SVT Nyheter Västmanland följer med in på avdelning 2.

Det nya huset, hus 11, på Salbergaanstalten har 44 platser som ska kunna användas på det sätt som för stunden behövs. För tillfället används det som häktesplatser med restriktion. Och det är fullbelagt.

Trycket på Kriminalvårdens platser har ökat markant och behovet av fler väntas trefaldigas den närmsta tioårsperioden. Enligt myndighetens, dock något osäkra, prognoser skulle dagens cirka 9 000 platser behöva bli 27 000.

Finns ännu onyttjade ytor

På anstalten i Sala arbetar man nu främst med dubbelbeläggning och att ta befintliga ytor i anspråk och göra om till boenderum – till exempel besöksrum. Innanför skalskyddet på Salbergas område finns dock fortfarande outnyttjade grönytor.

Finns det några konkreta planer på att bygga ut mer, med fler byggnader?

– Det finns påbörjade samtal kring hur vi skulle kunna växa ytterligare, säger kriminalvårdschef Daniel Hultman.

I videon: Följ med in i nyaste hus 11 på fängelset Salberga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.