Salbergas kriminalvårdschef framför korridor med boenderum på anstalten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”En hel avdelning med dubbelbeläggning”. Följ med in på Salberga där kriminalvårdschefen Daniel Hultman berättar att våningssängarna blir allt fler. Foto: Ulrika Westerberg/SVT

Högt tryck på fängelset Salberga – fler fångar måste dela cell

Publicerad

Trycket på landets anstalter är enormt. Samtidigt varnar fackförbund att trängseln får det att koka på fängelserna.

– Det finns alltid en farhåga, men beskrivningen att man skulle ha tappat kontrollen över avdelningar tycker jag inte är korrekt, säger Daniel Hultman, kriminalvårdschef på Salberga.

Det är trångt på landets anstalter. Överfullt på sina håll. I veckan meddelade Kriminalvården att myndigheten går upp i stabsläge på grund av platsbristen.

På Salbergaanstalten i Sala finns sedan dryga året tillbaka ett helt nytt hus med 44 platser. Trots det, att våningssängarna blir allt fler och att man redan tagit de flesta besöksrum i anspråk och gjort boenderum av dem, kommer anstalten att behöva placera två intagna i samma cell i ännu större utsträckning framöver.

– Jag tolkar mitt uppdrag att jag ska tillskapa de platserna som jag har förutsättningar att göra, säger Daniel Hultman.

Ökat våld på landets fängelser

Det hörs ju att det inte är hållbart på sikt. När är gränsen nådd för Salbergas del?

– Den stora utmaningen just nu är logistikfrågan. Vi har slut på lager, förrådsutrymmen och på personalutrymmen. Det är den typen av frågor som väcks när man behöver växa i den utsträckningen vi pratar om.

Enligt Kriminalvårdens uppgifter har incidentrapporterna om hot och våld ökat totalt sett på landets fängelser de senaste åren. Det är dock en utveckling man ännu inte sett så mycket av på Salberga. (Se faktaruta)

I videon – Kriminalvårdschefen: ”Gynnsamma förutsättningar att dubbelbelägga på Salberga”

HOT- OCH VÅLD PÅ ANSTALTER OCH HÄKTEN

Mellan intagna

  • Totalt:

2022: 1 198 incidenter

2023: 1 333

  • På Salberga:

2022: 127

2023: 125

Mot personal

  • Totalt:

2022: 1 962

2023: 2 354

  • På Salberga:

2022: 165

2023: 163

Statistiken kommer från Kriminalvårdens egna incidentrapporteringssystem. Enligt myndigheten har benägenheten att rapportera incidenter gradvis ökat genom åren.

Källa: Kriminalvården

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.