Foto: TT

Forskaren: Förbjud alla religiösa symboler i skolan

Uppdaterad
Publicerad

”Vi kan inte enbart införa ett slöjförbud utan det måste vara ett förbud för alla religiösa attribut”, säger Devin Rexvid, fil. dr i socialt arbete och en av dem som förespråkar att barn inte ska bära slöja i skolan.

– Å ena sidan blir jag glad när politiker tar i frågan men man måste ha väl underbyggda argument annars slår det tillbaka mot slöjdebatten, säger Devin Rexvid.

Vårt samtal bottnar i Västeråsmoderaternas integrationspolitiska förslag om att skolorna bör arbeta för att hindra små barn från att bära slöja. Devin Rexvid är en av de röster som med jämna mellanrum hörts i mediedebatten kring slöjan bland annat i samband med H&M och Åhléns slöjkampanjer.

Mer än ett klädesplagg

Han forskar kring hedersstrukturer och hedersförtryck och har en tydlig uppfattning om att slöjan är mycket mer än bara ett klädesplagg, eller för den delen en religiös symbol.

– Det finns forskning som visar att den här typen av slöja som vi nu ser, den ingår inte i den traditionella klädesdräkten, det är något som på nytt dök upp under 70-talet, i samband med islamismens uppsving. Den typen av slöja vi ser idag är det politiska islams olika varianter av slöjan, och skiljer sig från de traditionella huvudbonader som fanns förr, säger han.

Devin Rexvid ser slöjan som problematisk och skulle vilja se ett förbud för barn, helst under 18 år men åtminstone yngre än 12 år. Innan dess menar han att det inte går att prata om egna val.

Devin Rexvid Foto: SVT

Lika värde lika möjligheter

– Med slöjan följer många gånger andra begränsningar. Det finns beslöjade flickor som inte får cykla, som inte får dansa. Slöjan är också en del av det som begränsar, det påverkar flickans kroppsuppfattning: ”Varför måste jag dölja min kropp och inte min bror”. Vi måste, för att stärka flickors självbild och kroppsuppfattning, neutralisera den sexualisering slöjan står för, säger Devin Rexvid.

Han ser slöjan som ett uttryck för könsdiskriminering och menar att den blir ett led i att flickor hämmas på olika sätt.

Utsatta osynliggörs

Även om många kvinnor och flickor gör ett eget övervägt val när det gäller att bära slöja anser Devin Rexvid att det valet är problematiskt i en omvärld där det också förekommer att slöjan inte bärs frivilligt.

– Inom ramen för min forskning kring hedersrelaterat våld läser jag mycket rättsfall och utan att ha gjort någon studie kring just slöjan så kan jag i olika LVU-ärenden se hur flickor söker hjälp då de misshandlats eller utsatts för kränkningar när de vägrat bära slöja. De osynliggörs i en diskussion som hävdar att hijab bara är ett val och att det är upp till var och en, säger Devin Rexvid.

Kontraproduktivt förslag

Västeråsmoderaternas och liknande utspel om slöjan ser Devin Rexvid däremot som kontraproduktivt i sammanhanget. Det riktar sig selektivt mot en grupp vilket inte är förenligt med principer om likabehandling och icke-diskriminering. Han skulle istället vilja se en politisk diskussion med fokus på stöd till kvinnor och flickor som lever i utsatthet.

– Jag tycker alla politiska partier, utom SD vilka inte alls är intresserade av de utsattas situation utan bara av att demonisera förövarna, att alla andra partier borde driva frågan men inte utifrån ett förbud enbart för slöja utan även för andra religiösa symboler. Staten är sekulär, den garanterar religionsfriheten men i skolan behöver detta inte uttryckas, säger han.

En ”icke-problematik”

Samtidigt höjs röster från lärare och elever som tycker att problematiseringen av slöjan inte hör hemma i skolkorridorerna. På bland annat Skiljeboskolan i Västerås ser man frågan om att bära slöja eller inte som oproblematisk för skolans elever.

Vad vill du säga till de skolor som upplever att detta är ett icke-problem?

– Man osynliggör de kvinnor som dagligen påtvingas detta – i Egypten, i Iran, i andra länder där kvinnor som vägrar bära slöja fängslas och torteras – det blir indirekt en bagatellisering av de kvinnornas situation, säger Devin Rexvid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.