kvinna framför Hallstahammars kommunhus

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Första gången vi utför en inrymning” Hör Hallstahammars skolchef om incidenten. Foto: Rosa Ingemarsson/SVT

Första gången en skola inryms i Hallstahammar – kommunen självkritisk till bristerna

Publicerad

Hallstahammars skolchef, Ulrika Hansson, säger sig ha full förståelse för att vissa föräldrar är kritiska till att skolan inte gick ut med information till vårdnadshavarna förrän drygt två timmar efter att en maskerad person tagit sig in på skolan och eleverna inrymdes.

– Det är klart att man blir orolig och vill ha information från skolan, det har jag full förståelse för och det är något vi ska ta till oss och se hur vi kan bli bättre.

Har ni en färdiga rutiner för hur ni ska agera i sådana här situationer?

– Ja, det är tyvärr något alla skolor idag måste prata om och vi har också tränat och förberett oss mentalt, men sedan när man kommer i en skarp situation är det mycket man upptäcker att vi inte hade tänkt på.

Nästa steg blir nu, enligt skolchefen, att titta på hur Hallstahammars kommun kan förbättra kommunikationen vid allvarliga händelser som denna. Samtidigt är hon också stolt över hur alla som befann sig inne på skolan hanterade inrymningen.

– Jag vill verkligen lyfta personal och elever på skolan, de har agerat föredömligt i en mycket svår situation, kanske den svåraste man får vara med om.

Starta videon för att höra Hallstahammars skolchef svara på föräldrarnas kritik.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.