Foto: Joakim Silverdal/SVT

Fortfarande skillnader i glasögonbidrag

Publicerad

Det finns fortfarande skillnader i hur landsting och regioner sköter det nya glasögonbidraget. Västmanland tillhör dem där familjer slipper ”ligga ute” med pengar. Till skillnad från andra håll i landet får dock bidraget inte användas till synundersökningar.

Socialstyrelsen har gjort en uppföljning av den nya lagen om bidrag för glasögon. Den trädde i kraft 2016 och innebär att alla barn och ungdomar mellan 8 och 19 år har rätt att få bidrag till glasögon. Bidrag på minst 800 kronor, oavsett var i landet de bor.

Tidigare hade det sett olika ut i olika delar av landet vilka som kunnat få bidrag och hur mycket. 

Vissa måste ”ligga ute” med pengar

Socialstyrelsens uppföljning gjordes ett år efter reformen.

– Det här är en positiv och nödvändig reform. Långsiktigt kan den bidra till ett mer jämlikt samhälle, men det finns fortfarande en del skillnader, säger Sharareh Akhavan, utredare på Socialstyrelsen.

Västmanland tillhör de regioner som uppger att familjer slipper ligga ute med pengar. Efter beslut om bidrag kan barnen själva välja optiker och hämta ut glasögon med bidraget avdraget på priset. Optikern fakturerar sedan regionen.

Inte till synundersökning

Till skillnad från i vissa andra lansting kan dock bidraget i Västmanland inte användas till själva synundersökningen.

– Det ser olika ut hur landstingen hanterar reformen vilket kan vara en anledning till att alla som har rätt till bidraget inte får det, säger Sharareh Akhavan.

Även beslutstiden varierar på olika håll i landet, medan unga i till exempel Västerbotten, Värmland och Uppsala får vänta mer än fem arbetsdagar uppger region Västmanland att deras beslutstid är mindre än en dag.

Positivt är att skillnaderna mellan hur mycket pengar landstingen som lägst betalar ut har utjämnats. Skriver Socialstyrelsen i ett pressmeddelande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.