Tusentals AIK-supportrar väntas komma till bortamatchen mot Västerås SK. Bilden är från en fotbollsmatch i Solna mellan AIK och Varbergs BoIS FC 2023. Foto: Caisa Rasmussen/TT

Frivilliga beredskapsgruppen sätts in när AIK gästar Västerås SK i allsvenskan

Uppdaterad
Publicerad

Västerås stad sätter för första gången in sin frivilliga beredskapsgrupp på en fotbollsmatch under VSK-AIK på lördag.

– De kan hjälpa bortasupportrarna att hitta rätt och visa var de kan äta och dricka så att det inte blir bråk, säger kommunens ansvarige direktör Lenny Hallgren.

Polisen ser matchen som en högriskmatch och kamerabevakar Rocklunda, Blåsbo, Vega och Aroslund med drönare på lördagen.

– Vi får hjälp av poliser från en annan region men vi pratar aldrig om storleken, säger polisens presstalesperson Tobias Ahlén-Svalbro.

Supporterpoliser från Stockholm kommer närvara. Senast när en storklubb från Stockholm gästade gick allt lugnt till.

Testar ny åtgärd

För första gången sätts kommunens frivilliga beredskapsgrupp in på en fotbollsmatch i Västerås, som VLT var först med att berätta. De är tränade för krisberedskap, hjälpte äldre att handla under pandemin och ryckte in under Västerås Cityfestival.

Beredskapsgruppen, tolv personer i sex grupper, ska hjälpa bortasupportrarna. Kommunen gör bedömningen att det är en nödvändig åtgärd.

– Alla stora event, oavsett slag, kräver en insats för att skapa trygghet för alla besökare och invånare, oavsett om man går på evenemanget eller inte, säger Lenny Hallgren, direktör på kultur-, idrotts- och fritidsförvaltningen.

Polisen om säkerhetsarbetet: ”Kommer jobba hårt med exkludering”

Polis som står på en läktare

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Ska inte behöva få pyroteknik på sig”. Polisen Mats Kjellmodin berättade inför säsongen hur polisen kommer att fokusera hårt på ordningsstörningar på läktaren. Foto: Robert Gustavsson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.