Giftig gas läckte ut på Northvolt i Västerås

Uppdaterad
Publicerad

På fredagen inträffade en incident på Northvolts anläggning i Västerås. En behållare med det giftiga lösningsmedlet NMP välte när den fraktades på truck utomhus och började läcka. Något som VLT var först med att rapportera.

– Det är en farliga vätska, men vid den här incidenten var det inte någon i närheten, säger Nathalie Bruno, kommunikationsansvarig på Northvolt, till SVT Västmanland.

Truckchauffören kontaktade direkt personal som satte på sig rätt skyddsutrustning och kunde hantera läckaget.

– Det är självklart jätteolyckligt att det hänt och vi vill inte att det ska hända såklart. Hur det gick till och varför är något vi måste utreda för att förbättra.

– Vi behöver titta på hur den har fraktats och området där den kört. Det är inget konstigt, det är ett område där vi kan frakta vårt material över lag.

Ingen skadad

Ingen blev skadad i samband med händelsen. Utsläppet i sig gick inte över gränsvärdena, enligt Nathalie Bruno.

– När det kommer ut sådär blir den utspädd i luften och inte lika stark. Men sen vill vi inte sådant ska släppas ut över huvud taget såklart.

Vätskan som läckte ut hade använts i produktionen och var på väg att fraktas till ett annat ställe för att rengöras, och därefter användas igen av Northvolt.

Har det här hänt tidigare?

– En sån här olycka har jag inte varit med om tidigare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.