• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Viktigaste frågorna inför stundande landstingsval

Uppdaterad
Publicerad

Landstinget har två stora ansvarområden, vård och kollektivtrafik, frågor som påverkar vår vardag mycket. På SVTs pejl har partierna listat sina viktigaste frågor. Det här är vad de går till val på.

Socialdemokraterna, största parti som bildar majoritet med Vänsterpartiet och Miljöpartiet den här mandatperioden, poängterar vad de inte tänker göra.

– Vi ska inte sälja ut Köpings lasarett. Vi kommer inte lägga ut specialistvården på entreprenad och skapa vårdgallerior, säger Denise Norström (S).

Kommunresan – Valet nära dig

Men moderaternas Tomas Högström värjer sig mot Denise Norström formulering att ”sälja ut vården”.

– När det gäller Köping har vi sagt att vi vill utveckla den dagkirurgiska verksamheten där, säger han. Där finns operationslokaler, låt oss titta på att använda dem mer, låta andra intressenter också nyttja dem.

Kontaktsköterskor räcker

Vårdlotsar ska vi ha, säger Centern, och resten av alliansen håller med. Nej, det tycker inte Socialdemokraterna, som tycker att de kontaktsköterskor som redan finns för de mest sjuka räcker.

Folkpartiet vill också ha särskilda äldrevårdcentraler, och kvällsöppen vårdcentral.

– För att vi tror att den moderna människan också behöver moderna öppettider, säger Helena Hagberg (FP). Idag pendlar många människor till Stockholm till exempel, och kommer hem när vårdcentralen har stängt.

Sådant tycker inte att Denise Norström (S) att politikerna ska lägga sig i, verksamheten vet bäst och om de anser att det är lämpligt med kvällsöppet kan de ha det.

Men ska patienterna få bestämma själva var de ska söka vård? Remisstvånget på akuten är redan på väg ut, och det kan bli aktuellt att ta bort remisstvånget även till specialistvården.

”Ta bort remisserna”

– Vi vill också ta bort remisserna när det gäller specialistbesök, utifrån att det är en administrativ börda som leder till onödiga besök, säger Tomas Högström (M). Det är också på det viset att landstinget Västmanland är ett av fyra som har kvar det här kravet, de andra har slopat det.

– Vi tittar på den här frågan, säger Denise Norström, men jag vill inte gå ut och säga hur vi ska göra ännu.

På riksplanet driver KD att vård ska drivas av staten, och Vänsterpartiet har parollen vård utan vinster – frågor som ligger utanför landstinget möjlighet att besluta om men som skulle påverka verksamheten här mycket. Och miljöpartiet, som håller öppet vem de vill samarbete med tills de har sett valresultatet, driver klimatfrågorna även lokalt. Det handlar mycket om transporter och att utöka kollektivtrafiken.

En annan viktig fråga är hur landstinget ska få tag på läkare och sjuksköterskor nog. Alla partier är har olika argument för att blir attraktiva arbetsgivare, flera är de ganska överens om. Möjlighet till karriär, att utvecklas, är viktigt och Moderaterna framhåller möjlighet till att forska.

Kan omstruktureras

Socialdemokraterna anser att arbetet kan omstruktureras, sjuksköterskor kan ta över läkarsysslor, undersköterskor sjuksköterskornas och så vidare, för att frigöra tid och minska stressen. De vill också ha fler medicinska sekreterare. FP lovar att ge bättre lön till sjukvårdspersonal och Moderaterna avsätter 20 miljoner extra för att personal ska kunna göra lönekarriär.

Men här börjar åsikterna gå isär, KD tycker att det är viktigast med tydliga lönekriterier, och Socialdemokraterna tycker inte att politiken ska lägga sig i lönesättningen på det sättet.

– Om vi politiker skulle bli lönesättande, då skulle det kunna bli kaos på vår arbetsmarknad, menar Denise Norström och fortsätter med en tydlig känga mot Moderaternas extra anslag:

– Vi ska värna den svenska modellen, att det är arbetsmarkandes parter som sätter lön, inte jag som politiker, som kommer med ett påstående 14 dagar före valet....

”Sockrar inte”

– Vi sockrar inte inför något val, kontrar Tomas Högström, personalpolitik och lönesatsningar är en del av en långsiktig strategi som moderaterna och alliansen har tagit fram. Redan förra året la vi fram en lönesatsning på 20 miljoner, de rödgröna vaknade till och konstaterad ”oj” – och sen kontrade de med 17,5 miljoner.

Miljöpartiets Andreas Porswald är också försiktigt inne på samma linje:

– Där tror vi att vi måste diskutera det där med löneutveckling, vilka ingångslöner ska vi ha för att vara en attraktiv arbetsgivare.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kommunresan – Valet nära dig

Mer i ämnet