En delad bild som visar tre situationer. Första sektionen visar en person på en stadsmiljö, klädd i en svart läderjacka. Den andra sektionen visar en hand som håller ett glaskärl med en vit servett där ”PFAS” är skrivet i röd text, omgiven av blommor. Tredje sektionen visar en annan person utomhus, klädd i en mörk jacka.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”P-F-A-S?” – i klippet gör SVT en PFAS-koll på stan och hör vad västeråsarna tänker om de höga halterna av kemikalien som finns i stadens dricksvatten. Foto: Elin Krell/SVT

”P-F-A-S?” – så bra koll har västeråsarna på kemikalien i deras dricksvatten

Uppdaterad
Publicerad

Västerås är den kommun i Sverige med högst halter av PFAS i dricksvattnet. SVT gav sig ut på stan för att höra vad västeråsarna tänker kring sin egen vattenkonsumtion.

– Det är inget jag har oroat mig för – fram tills nu när du nämner det, säger Joacim Björkvall.

Den första januari 2026 sänks den tillåtna halten av PFAS i dricksvattnet från 90 nanogram per liter till fyra. Det nuvarande värdet i Västerås är fem gånger högre än de nya gränsvärdet.

– Det visste inte jag, men det är ju inte bra, säger västeråsaren Jenny Karlsson.

Samtidigt säger Mälarenergi, som just nu testar metoder för att rena vattnet från PFAS, att det inte är någon fara att dricka kranvattnet i Västerås.

I klippet: ”P-F-A-S?” – så kan och tänker västeråsarna om kemikalien som finns i stadens dricksvatten.

Ny metod testas mot PFAS – så ska Västerås dricksvatten räddas

Ann-Charlotte Duvkär, vd Mälarenergi Vatten

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jätteroligt”. I klippet berättar Ann-Charlotte Duvkär, vd Mälarenergi Vatten, mer om de första testsvaren och metoderna som ska ta bort PFAS från Västerås dricksvatten. Foto: Fredrik Björkholm/SVT

FAKTA: PFAS

PFAS är kemikalier skapade av människan som bryts ner extremt långsamt och därför ansamlas i naturen och i våra kroppar. En del är giftiga, och kan öka risken för olika negativa hälsoeffekter.

PFAS har tillverkats sedan 1950-talet och är bland annat smuts- och fettavvisande. Det finns i allt möjligt som smink, impregnering, popcornpåsar, brandskum och solceller.

PFAS finns inte naturligt i naturen, men hittas numera överallt. Bland annat kan miljontals européer vara utsatta av för höga nivåer i sitt dricksvatten.

Källa: Kemikalieinspektionen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.