Kerstin Lindblom har fått nog av bullret. Foto: Madeleine Longo/SVT

Hon har fått nog av bullret

Uppdaterad
Publicerad

Kerstin Linblom har bott på Aspvretsgatan på Gideonsberg i 18 år och hon kan knappt sitta ute på sin balkong. Anledningen är för att bullret från riksväg 56 är för påfrestande.

– Det är aldrig tyst här. Man tänker att man borde ha vant sig vid det här laget, men det gör man aldrig, säger Kerstin Lindblom.

För tio år sedan fanns det idéer om att förebygga bullret på Bergslagvägen och de åtgärder som gjordes var en hastighetssänkning från 70-60 km/h och byten av fönster på de lägenheter som ligger närmast den trafikerade vägen.

Trafiken har däremot ökat de senaste åren, vilket innebär att ljudnivån i princip inte har förändrats.

– Det fanns idéer på vad man skulle kunna göra för att minska bullret, men inga färdiga planer, berättar Mikael Alm, miljöstrateg på Trafikverket.

Står inte ut

Kerstin Lindblom hoppas på en förändring. Hon står inte ut med att sitta på balkongen i mer än tio minuter. Hon vill kunna sitta ute och njuta, men med den bullernivån som finns där klarar hon varken hennes hörsel eller hälsa det.

– De måste ju göra något av rena hälsoskäl för oss hyresgäster, säger Kerstin Lindblom.

Bullerplank hjälper inte fullt ut

Mikael Alm har länge jobbat med bullerfrågor kring trafiken och han menar på att ett bullerplank blir svårt att bygga, eftersom det bara täcker balkongerna på första våningen.

– Ett bullerplank skulle kunna vara en lösning, men det hjälper inte de som bor på andra och tredje våningen. Dessutom finns det många andra platser som har ännu värre problem och man måste prioritera det, eftersom det är en ekonomisk fråga också, säger Mikael Alm.

Enligt riksdagens regler så ska åtgärder vidtas när ljudnivån ligger tio decibel för högt än riktvärdet som är 55 decibel. Det innebär först och främst byte av glas i fönster, men också förändringar kring hastigheter på vägen.

Åtgärder framöver

Nu pågår även ett åtgärdsprogram mot utomhusbuller som Trafikverket gör under en fyraårsperiod. En utav åtgärderna där är bland annat  att de ska glasa in balkonger. Om det blir så för Kerstin Lindbloms och de som bor på Gideonsbergs del finns det inga klara garantier för.

– Vad jag vet så finns det inga planer för Gideonsberg just nu, men man får vänta på att vi kommer göra uteplatsåtgärder. Tanken är att vi ska göra 8000 åtgärder i landet fram till 2018, säger Mikael Alm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.