Lupiner är numer så vanliga längs våra vägar att många tror att de är ett naturligt inslag i vår flora. Men så är inte fallet. Lupinen är en amerikansk trädgårdsväxt som har spridit sig över hela landet och utgör ett hot mot den biologiska mångfalden. Svenska växter strängs undan av den snabbväxande lupinen som snabbt sprider sig, framför allt längs vägarna.
Allt vanligare syn
Och på senare år har andra, invasiva växter blivit allt vanligare. Det handlar om den giftiga jättelokan, den snabbväxande jättebalsaminen och den väldigt spridningsbenägna parksliden som alla tre är invasiva arter som aktivt ska bekämpas så att den inhemska floran kan bevaras.
– Man ser att det är väldigt mycket längs vägar och vattendrag, det är de största spridningsvägarna, säger Sandra Gullbrand som är naturvårdshandläggare på Länsstyrelsen.
Jättebalsaminen
Just längs vattendrag trivs den högväxande jättebalsaminen. Den kan bli 2,5 meter hög och frodas i fuktiga miljöer. Dess många, rosa blommor lockar till sig pollinatörer.
– Den tar gärna över på andra växters bekostnad, så att den biologiska mångfalden blir mindre. Och då den har stora blommor så kanske pollinatörerna bara kommer till jättebalsaminen istället för att vara på andra växter runt omkring, säger Sandra Gullbrand.
Den giftiga jättelokan
Jättelokan är en annan högväxande art som dessutom är giftig. Kommer man i kontakt med växtsaften i kombination med solljus så får man brännblåsor på huden. Så försiktighet krävs när man ska bekämpa den växten.
– Det är skyddsutrustning på som gäller, och blomställningarna ska tas bort. Och precis som med jättebalsaminen så ska jättelokan fraktas till återbruket för förbränning, säger Sandra Gullbrand.
Parkslide och gul skunkkalla
Andra invasiva arter som blir vanligare i Sverige i och med att klimatet blir varmare är parkslide och gul skunkkalla. Parkslide är en synnerligen seglivad växt som är oerhört svår att få bort om den fått fäste. Den gula skunkkallan finns än så länge endast i södra Sverige men farhågan är att även den kommer att sprida sig norrut.