Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Anläggningen ska fungera som en het termos och möjliggöra användning av förbränningsanläggningarna till att producera el när det behövs, speciellt under kalla vintrar. Foto: Fredrik Björkholm/SVT

Jättelager med varmvatten byggs i Västerås underjord

Uppdaterad
Publicerad

Lagring av enorma mängder hett vatten i bergrummen under hamnen i Västerås möjliggör mer elproduktion och säkrar upp försörjningen av värme till kunderna.

– De här tre bergrummen är på totallt 300 000 kubikmeter och det motsvarar mellan 7 000–8 000 normala villapooler, så det är jättestora vattenvolymer vi pratar om, säger Rickard Svensson projektledare på Mälarenergi.

Arbetet som pågår innebär sanering av det vatten som finns i bergrummen. Olja som finns kvar tas bort och själva bergrummen saneras när vattennivåerna sänkts. Vattnet ska efter att ha renats i flera steg pumpas ut i Mälaren.

Giltiga miljötillstånd fås från Länsstyrelsen i Västmanland och de sista inväntas nu innan vattnet från det första av tre bergrum kan renas och pumpas ut i Mälaren.

– Årsskiftet 2023/2024 är slutplanen att driften ska vara igång för det första bergrummet, säger Rickard Svensson.

Ska användas under kalla perioder

Det ska fungera som ett hetvattenlager på, när det är fullt utbyggt, 13 GWh och ska vara en värmeväxlare i Västerås fjärrvärmesystem. Lagret fylls på med hett vatten under årets delar då man har mindre förbrukning ute i nätet.

– Då kan man producera värme för att lagra här inne och när förbrukningen ökar ute på nätet så kan man använda det här lagret och spetsa systemet med. Istället för att starta upp nya pannor i våra anläggningar vid hög förbrukning så använder man värmen härifrån istället, säger Rickard Svensson.

”Vi måste ytsanera, ta bort oljan från vattenytan och sen ska vi sänka ner vattennivåerna här och ta bort de oljerester som finns” säger Rickard Svensson projektledare Mälarenergi. Foto: Fredrik Björkholm/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.