• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Tillverkning av biblar Foto: SVT

Jehovas vittnen – en miljonindustri

Uppdaterad
Publicerad

Jehovas vittnens många försäljningar av fastigheter och centralisering av högkvarter i Skandinavien har lett till spekulationer om en krisande ekonomi. I själva verket ser det ut att vara tvärtom.

Örebro 2008. Rikets Sal i Vivalla är såld och bygget av en ny på Ladugårdsängen i full gång. På sedvanligt vis för Jehovas vittnen blir det färdigt på några dagar. Genom att använda frivillig arbetskraft kommer bygget att kosta nio miljoner kronor, jämfört med 30, rapporterar Nerikes Allehanda, som också skriver att den nya Rikets Sal inte är lika vräkig och bara en tredjedel så stor som den gamla.

Spekulation om kris

På grund av många fastighetsförsäljningar i Skandinavien har det på sociala medier börjat spekuleras i om Jehovas vittnen har ekonomisk kris. Försäljningarna inkluderar bland annat världens största sammankomsthall för Jehovas vittnen i Strängnäs, och högkvarteren i Sverige, Norge och Island.

SVT granskar Jehovas vittnen

Men precis som i Örebro bygger Jehovas vittnen på många håll i anslutning till det de säljer. William Bowen jobbade tidigare på världshögkvarteret i Brooklyn, New York, som också är till försäljning, samtidigt som ett nytt byggs några mil därifrån.

– Det nya världshögkvarteret kostar ett par hundra miljoner dollar och jag tror inte för ett ögonblick att de behöver sälja något annat för att finansiera det, säger William Bowen.

Pengar testamenteras

Jehovas vittnen betalar inga löner, varken till de som knackar dörr eller jobbar som äldstebröder, motsvarigheten till präster. Verksamheten finaniseras genom frivilliga bidrag, dels allmänna dels för litteraturen.

Enligt William Bowen, som själv var ett Jehovas vittne i 43 år och även arbetade på världshögkvarteret i Brooklyn, New York, förväntas varje medlem först betala för litteraturen ur egen ficka och sedan lämna även mottagarnas eventuella bidrag.

Enligt flera avhoppare med god insyn i den svenska grenen är det inte heller ovanligt att äldre medlemmar övertalas att testamentera sina egendomar, vilket även William Bowen påpekar.

– Ett äkta Jehovas vittne lämnar allt till organisationen, så är det bara, säger William Bowen.

Framgångsrik affärsrörelse

Men Jehovas vittnen är inte bara en religiös organisation utan också en affärsrörelse med många inregistrerade företag. Förlaget, the Watchtower Bible and Tract Society of New York, listades 2001 av tidningen Newsday som ett av New Yorks fyrtio rikaste företag, med en årlig inkomst på 951 miljoner USD. Tidningen Månadens Affärer skrev 1997 att medlemmarna i Sverige, som då var 24 000, lämnade bidrag på totalt 45 miljoner kronor per år.

– Det här är en av de mest inkomstbringande religiösa organisationerna på jorden, säger William Bowen.

Medlemmarna blir fler

Samtidigt som antalet medlemmar i Skandinavien inte har blivit fler, har antalet i världen på bara tio år ökat med två miljoner, främst i Afrika, Sydamerika och Asien.

På hemsidan hittar vi en notis om att den tusende Rikets Sal är färdigställd i Filippinerna och en text om projekt som går ut på att bygga i resurssvaga länder. Jehovas vittnen skriver till oss att de har byggt 30 000 Rikets Sal de senaste 15 åren och använder pengarna där de bäst behövs.

Erbjudande om att svara

Vi har upprepade gånger bett Jehovas vittnens ledning i Holbaek om en intervju, men förutom en skriftlig kommentar till några frågor, som vi kommer att redovisa, har vi fått beskedet att de inte ställer upp på en intervju. Här är deras brev:

Hej Hanna!

Vi avstår från att kommentera de anklagelser som tidigare vittnen och andra riktar mot oss. Självklart har de rätt att säga sin mening om oss, och de är inte de första. Samtidigt vill vi säga att de källor du anlitar och de slutsatser du kommit fram till, baserat på dessa källor, är direkt vilseledande och inte trovärdiga.

För trovärdig information, var vänlig och se vår officiella hemsida.

Med vänlig hälsning

Avdelningskontoret i Skandinavien

Om Jehovas vittnens ekonomi

* 1997 skrev tidningen Månadens Affärer att Jehovas vittnen i Sverige bidrar med 45 miljoner kronor per år.

* Förlaget, Watchtower Bible and Tract Society of New York, listades 2001 av tidningen Newsday som ett av New Yorks fyrtio rikaste företag, med en årlig inkomst på 951 miljoner USD.

* Äger runt 200 fastigheter i Sverige, enligt brev från Jehovas vittnens huvudkontor i Danmark.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar Jehovas vittnen

Mer i ämnet