Laglig graffiti vid silon i Västerås

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Skönt att meditera framför väggen”. I klippet träffar SVT graffitimålarna Johan Edenskär och Marcus Racic som sätter färg på det gråa. Foto: Rasmus Hammarström/SVT

Johan och Marcus sätter färg på betongen – målar positiv graffiti vid silon i Västerås

Publicerad

Den gråa betongväggen vid Lantmännens silo i Västerås blir till färgglada konstverk. Sedan en tid tillbaka är det fritt fram att boka en tid och spreja sin graffiti på stödmuren längs Kungsängsgatan i blivande Mälarporten.

– Jättekul att de insett att vi behöver någonstans att måla, säger graffitimålaren Johan Edenskär.

Bakom projektet, som Västerås tidning också berättat om, står Projekt Mälarporten och Västerås Stadsbibliotek. Allt som krävs för att få ta sig dit och måla är att skicka iväg ett mejl för boka en tid.

Hittills har intresset varit stort enligt Jesper Zels på Västerås stadsbibliotek som tar hand om bokningarna. Men samtidigt är det, enligt honom, många förbipasserande som inte förstått att det som sker på väggarna är lagligt.

– Det har funnits några oroliga medborgare just när det är graffitimålare, som gått förbi och sagt ”ni får inte måla här”. Goda medborgare som inte riktigt visste att det var tillåtet, säger Jesper Zels.

Inget hat

Det finns ändå regler att följa. Inga politiska budskap och inslagen ska vara av positiv karaktär.

– Egentligen är det att man inte ska ha några hatbudskap. Det är superfina målningar där! Kul att så många hört av sig för att måla.

”Skönt att meditera framför väggen”. I klippet träffar SVT graffitimålarna Johan Edenskär och Marcus Racic.

Mälarporten – i korthet

Västerås stad planerar för en ny central stadsdel mellan centrumkärnan och Mälaren. Projektet går under namnet Mälarporten och ska ge 7000 bostäder, 10 000 arbetsplatser, nya parker och grönytor, förskolor, skolor och service.

En stor del av projektet är också satsningen på nya resecentrum, som ska knyta samman city med den nya stadsdelen.

Källa: Västerås stad

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.