En person står i ett rum med hyllor i bakgrunden, där det finns olika föremål och böcker. Personen gestikulerar med armarna. Rummet har stora fönster som släpper in naturligt ljus, och på väggen finns det information uppsatt.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Johnny Strömberg visar vilka historiska föremål som göms i hembygdsgården i Skinnskatteberg, en byggnad kommun vill sälja. Foto: Ann Törnkvist/SVT

Johnny rasar när Skinnskatteberg vill sälja historiska byggnader: ”Borde rustas och bevaras”

Publicerad

Hembygdsgården i Skinnskatteberg ska läggas ut till försäljning enligt ett förslag från kommunen. Byggnaden är i stort behov av renovering, något som hembygdsföreningen påtalat länge. Ett kulturarv riskerar att förstöras om byggnaden säljs menar de.

– Även om vi fick köpa det för en krona har föreningen inte råd att byta taket, säger ordförande Johnny Strömberg.

I början på oktober kom förslaget att sälja Brukslängan, där hembygdsgården är en av flera historiska fastigheter.

Den enda tragikomiska trösten för hembygdsföreningen – som försöker hålla inredningen och samlingen i så gott skick som möjligt – är att huset är så förfallet att det kommer bli svårt att hitta en köpare.

– Vi kan inte trolla fram tre till fyra miljoner som krävs. Men det här borde ju rustas upp och bevaras. Det här är Skinnsbergs historia. Bara tanken på att det ska säljas gör en förbannad, säger Johnny Strömberg.

Kommunen: ”Borde ha rustat för länge sedan”

– Jag hoppar inte av lycka heller över det här, säger Bosse Öberg, ordförande för Moderaterna som tillsammans med SD, L och C lagt fram budgetförslaget.

Bosse Öberg skulle själv gärna skulle se att hembygdsgården rustades men menar att det inte finns resurser för renoveringen. Först i våras fick han vetskap om fastighetens dåliga skick.

– Men om vi inte säljer får vi riva, den borde ha rustats upp för tjugo år sedan, säger Öberg.

Samlingspunkt

– Sedan kan man ju undra var vi ska fira midsommar, för det är här vi håller hus, säger Johnny Strömberg.

Föreningen driver även ett sommarfik och bjuder in lokala artister – ett välkommet tillskott till kommunens begränsade kulturutbud, poängterar Johnny Strömberg.

Bett om hjälp i åratal

Det har gått fjorton år sedan föreningen först slog larm om att taket var i dåligt skick. Nu är det fläckar i taket och synliga vattenringar på möbler.

Kommunen som äger fastigheten har under åren ställt in värmepumpar för att mota bort fukten.

– Men man blir bara förbannad av duttande. Det är som att lägga om ett magsår med plåster, säger Johnny Strömberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.