GKN i Köping 2024

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Tungt att sova, vaknade flera gånger på natten”. I klippet berättar Jonas och Eli hur tankarna går efter beskedet och oron för att bli arbetslös. Foto: Fredrik Björkholm/SVT

Jonas har jobbat på fabriken i 37 år – GKN:s flyttbesked kom som en chock: ”Tungt”

Publicerad

GKN Driveline i Köping kan stänga 2026. Dagen efter beskedet var det vemod och sorg bland anställda SVT pratade med vid grindarna.

– Det var tungt, tyst, flera frågetecken. Många som började grina, säger Köpingsbon Jonas Sandberg, som jobbat i fabriken sedan maj 1987.

Det var i onsdags som företaget informerade de omkring 500 anställda att de planerar för att flytta verksamheten från Köping. Anledningen är en minskad efterfrågan på produkterna som produceras på orten.

– Det var oväntat. Det var ingen som förväntade sig det. Det var tragiskt att hela fabriken skulle lägga ner. Alla blev chockade, inklusive cheferna, säger elektrikern Eli Melki.

Låg stämning

En bild som delas av Jonas Sandberg, 59, som jobbat på fabriken i 37 år.

– Det har varit nedstämt, mycket folk som står och pratar i klungor. Inte samma tjo och tjim vid matbordet.

Fackliga samtal nästa vecka

Under torsdagen ville varken företaget eller facket IF Metall vill ställa upp på en intervju.

IF Metall skriver så här i ett mejl till SVT: ”Beskedet kom inte som en blixt från en klar himmel, då vi gör produkter till bilar som inte är fossilfria” och att ”EU bestämt att det ska vara fossilfritt 2035”.

Nästa vecka ska IF Metall träffa förtaget med anledning av beskedet.

I klippet berättar Jonas och Eli hur tankarna går efter beskedet och oron för att bli arbetslös.

GKN Driveline Köping AB

Tillverkar system för fyrhjulsdrift. Kunderna är flera stora fordonstillverkare. Fabriken i Köping har en lång historia, grundades 1856 som Köpings mekaniska verkstad och började redan i början av förra seklet utveckla avancerade kuggar till växellådor.

Fram till 2004 hette fabriken Volvo Personvagnar och tillverkade växellådor.

Under mitten av 90-talet utvecklade dåvarande Getrag All Wheel Drive AB drivlinor för fyrhjulsdrift. År 2004 köptes fabriken av Getrag och tillverkningen av drivlinor startades upp i Köping. År 2011 såldes företaget till GKN, en stor industrikoncern med säte i England.

Källa: Wikipedia

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.