Därför kommer vi bara äta med sked i framtiden Foto: Robert Gustavsson/SVT

Kostavvikelser ”en social och kulturell idé”

Uppdaterad
Publicerad

Specialkost och olika former av avvikelser i våra matvanor har ökat lavinartat de senaste tio åren. Vi kan även se att sättet vi äter på ändras – både kniv och gaffel är på väg bort i vissa åldersgrupper.

När det kommer till mat och det vi stoppar i munnen så har vi historiskt sett samlats gemensamt runt ett bord med samma mat. Men nu har det förändrats och under de tio senaste åren har kostavvikelserna ökat lavinartat, menar måltidsforskaren Richard Tellström.

– Det kan vara av medicinska skäl men den riktigt stora gruppen gör det av kulturella skäl, säger han.

– Allt ifrån det personliga ställningstagandet med GI eller LCHF till livshotande allergier är en ökande grupp. Jag skulle säga att det har ökat med säkert 20 procent. Och det innebär att vi får göra annat med den rätten vi har hela tiden, säger Jimmy Lennings, kock/restaurangägare i Västerås.

”Följande saker äter inte jag”

Att sätta ihop en meny som passar alla är betydligt svårare och det är något som festfixare och cateringföretag märker av tydligt i dag.

– Jag har aldrig tidigare i historien sett att människor lämnar in listor till konferensföretag eller en middag som man ska gå på och talar om att följande saker äter inte jag. Det är helt nytt i historien. Det har jag inte sett tidigare, säger Richard Tellström.

– Det är bara att lära sig att försöka hitta ett sätt att fortfarande göra det bra. Det har vi gjort i tio år. Som det är nu är trenden tydlig, det kommer fortsätta vara så här. Det är en kostnadsfråga, vi måste börja ta betalt för det, säger Jimmy Lennings.

Vanligt på kontor

– Flest avvikelser har de som är 40-45 år. Det är mycket vanligare att kvinnor har det än män. Det är vanligare i storstaden, och framförallt om man jobbar på kontor så är det ytterligt vanligt att man har kostavvikelser. Vilket indikerar att det här är en social och kulturell idé som är väldigt viktig nu, säger måltidsforskare Richard Tellström.

Se hela inslaget i SVT Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.