När det kommer till mat och det vi stoppar i munnen så har vi historiskt sett samlats gemensamt runt ett bord med samma mat. Men nu har det förändrats och under de tio senaste åren har kostavvikelserna ökat lavinartat, menar måltidsforskaren Richard Tellström.
– Det kan vara av medicinska skäl men den riktigt stora gruppen gör det av kulturella skäl, säger han.
– Allt ifrån det personliga ställningstagandet med GI eller LCHF till livshotande allergier är en ökande grupp. Jag skulle säga att det har ökat med säkert 20 procent. Och det innebär att vi får göra annat med den rätten vi har hela tiden, säger Jimmy Lennings, kock/restaurangägare i Västerås.
”Följande saker äter inte jag”
Att sätta ihop en meny som passar alla är betydligt svårare och det är något som festfixare och cateringföretag märker av tydligt i dag.
– Jag har aldrig tidigare i historien sett att människor lämnar in listor till konferensföretag eller en middag som man ska gå på och talar om att följande saker äter inte jag. Det är helt nytt i historien. Det har jag inte sett tidigare, säger Richard Tellström.
– Det är bara att lära sig att försöka hitta ett sätt att fortfarande göra det bra. Det har vi gjort i tio år. Som det är nu är trenden tydlig, det kommer fortsätta vara så här. Det är en kostnadsfråga, vi måste börja ta betalt för det, säger Jimmy Lennings.
Vanligt på kontor
– Flest avvikelser har de som är 40-45 år. Det är mycket vanligare att kvinnor har det än män. Det är vanligare i storstaden, och framförallt om man jobbar på kontor så är det ytterligt vanligt att man har kostavvikelser. Vilket indikerar att det här är en social och kulturell idé som är väldigt viktig nu, säger måltidsforskare Richard Tellström.