Helgens varma väder gjorde att miljöförvaltningen i Västerås gjorde extra inspektioner för att kontrollera att krogarna sköter sig enligt coronarestriktionerna som råder.
Reglerna säger bland annat att det ska vara tydlig information till gäster om avstånd och hur de ska undvika trängsel.
– Det stora problemet är köbildning. Nu kommer det bli allvar framöver. Vi kommer att ha samtal med smittskydd och gå ut igen nästa helg, säger Ulrica Wahlström, enhetschef på miljö-och hälsoskyddsförvaltningen på Västerås stad.
Fredag: Kontroll tidigt på kvällen
Pitchers: Uteserveringen trång. Behövde ta bort några bord
Brasseriet: Vissa större sällskap som behöver delas upp.
Taco Bar: Acceptabelt
Magasinet: Få gäster vid besöket.
Kajplats 9: Vissa större sällskap som behöver delas upp.
Mälarkrogen: Få gäster vid besöket.
Bellman: Acceptabelt
Kajens kafé: Acceptabelt
Agrill: Få gäster vid besöket.
Lördag: Sena kontroller
Brasseriet: Mycket folk och lång kö i perioder, ordningsvakt, samt personal försöker hålla ordning, men det förekom ändå att gäster gick runt och minglade vid andra bord i serveringen och att kön utanför stod i en tät klunga.
Pitchers: Något trångt, framförallt uppe på ovanvåningen vid serveringen närmast baren. Problem vid spelautomaterna där gäster sitter nära. Kan tunna ut med bord mer.
Boca: Stora problem med trängsel både inne och ute stora problem i kö. Gäster rörde sig fritt i lokalen inne, uteserveringen mer ok, men med några för stora sällskap och lite trafik. Kraftiga åtgärder måste göras.
Nom: Överlag acceptabelt men några större sällskap som bör dela upp sig.
Hermanas: Matplatser vid bardisken gjorde att passagen blev för trång. Inga gäster ska sitta och äta vid bardisken.
La Perla. Acceptabelt.
Bryggans bar och kafé: Acceptabelt.
Grideonsberspuben: Acceptabelt.
Taco Bar: Acceptabelt.
O’learys: Trängsel vid bowling och spel, samt i kön till baren. Serveringsdelen ok, men ingen personal som delade upp klungorna som bildades här och var i övriga delar av lokalen.
Söndag: Eftermiddag
Mälarparkens café: Lång kö och inte optimala kundflöden.
Bryggans glasscafé: Trångt med kö som hamnade nära bord.
Öhrmans: Bör ta bort något bord på uteserveringen.
Mäster Jakobs: Lång kö, risk för trängsel inne i serveringen.
Kokpunktens glasscafé: Lång kö och viss trängsel, hade ingen information om att hålla avstånd.
Agrill: Acceptabelt.
Kajens: Acceptabelt.
K9: Acceptabelt.
Mälarkrogen: Acceptabelt.
Brasseriet: Acceptabelt.
Di´Spagna: Acceptabelt.
O´learys: Acceptabelt.
Restaurangernas coronaregler:
• Se till att det inte uppstår trängsel i era lokaler. Riktlinjen är att gästerna ska kunna hålla lite mer än en armslängds avstånd mellan varandra.
• Servering av mat och dryck ska ske genom bordsservering. Bara om det är möjligt att beställa och hämta mat vid en disk utan att det blir trängsel är detta tillåtet.
• Gästerna ska alltid inta mat och dryck sittandes vid bord, eller om det är möjligt utan att trängsel uppstår sittandes vid en bardisk.
• Buffé kan serveras om gästerna kan plocka sin mat utan att det uppstår trängsel.
• Hämtmat kan köpas så länge det inte uppstår trängsel bland dem som väntar, hämtar eller betalar.
• Restaurangen ansvarar för att det inte uppstår trängsel i kön både innanför dörren och utanför dörren till er verksamhet.