Vi har hört det, många gånger. De kriminella gängen använder sig gärna av minderåriga, ofta icke straffmyndiga, personer för att begå grova brott. Personer i yngre tonåren, eller ännu yngre, grips misstänkta för skjutningar och sprängningar. Det händer också att de unga och oerfarna gärningsmännen skjuter fel personer, som på Bjurhovda i Västerås i juli 2023.
Utdrag ur chattar där rekryteringen går till, har vi sett förut. Det vi ville undersöka nu var bland annat:
- Hur lätt eller svårt är det att som 14-åring få i uppdrag att begå ett grovt brott?
- Hur snabbt går det?
- Hur reagerar rekryteraren om vi tvekar eller vill dra oss ur?
I vår granskning kan vi se att det går oerhört fort att få uppdrag. Via länkar som vi kan få i öppna sociala medier kommer vi in i krypterade chattar med tusentals medlemmar där rekryterarna trålar efter unga som vill tjäna snabba pengar. Det tar inte mer än ett dygn efter att vi erbjudit våra tjänster innan vi har flera potentiella uppdrag. Det är flera mord och sprängningar på olika platser i landet.
När vår fiktiva 14-åring tvekar, slås det raskt ned med löften om tramadol-tabletter som gör att han inte kommer att känna rädsla, och att det bara är att sikta mot huvudet och hjärtat och tömma magasinet så kommer han inte att misslyckas. Och skulle vi åka fast är det bara att hålla tyst. Det värsta som kan hända är att han hamnar på SiS- och HVB-hem, och det är som att bo på en fritidsgård med massa jämnåriga polare.
Att wallraffa, som det rör sig om här, är kanske den för allmänheten mest kända metoden för undersökande journalistik. Den ska, enligt de yrkesetiska reglerna för journalister, endast användas i undantagsfall, när den journalistiska bedömningen är att informationen inte går att få på annat sätt.
Det här är ett sådant undantagsfall.