Man med gaskanon

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Kujay Keita/SVT

Kungsör trappar upp kampen mot vildsvinen – sätter in gaskanoner

Uppdaterad
Publicerad

Det har varit en kall vår och den orädda vildsvinsflocken på Skillingeudd i Kungsör har gått bärsärk om nätterna i jakt på föda.

Men nu ska det grisaktiga beteendet få ett slut. Det hoppas i alla fall kommunen som har satt in ett batteri av åtgärder.

Fredrik Lorichs, arbetsledare på Kungsörs Kommunteknik AB (KKTAB), säger att gaskanoner tidigare har använts med framgång mot fåglar och ska nu prövas även på vildsvin. Och biter inte det står ett jaktlag redo att fälla ett stort antal av individerna så fort polisen beviljat ett jakttillstånd som gäller för tätbebyggda områden.

– Jakten kommer att ske på säkra ställen där vi kan avfyra säkra skott mot grisarna. Det kommer att ske på nattetid eller tidig gryning när vildsvinen är som mest aktiva, säger Fredrik Lorichs.

Planen är att under en kort period fälla 10-15 vildsvin. Förhoppningen är att resten av flocken kommer att bli skrämd och försvinna från området.

I klippet ovan förklaras hur gaskanonen ska skrämma bort vildsvinen.

Orädda vildsvin ställer till det i Kungsör – se måltidsfesten här

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Helene Norgren

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.