Kvinnor i Västmanlands polisområde känner allra mest rädsla för att vistas utomhus på kvällarna i det egna bostadsområdet. 42 procent är siffran för länet, jämfört med rikssnittet på 34 procent. Andelen har också ökat från 40 procent år 2018.
Det här visar Brås nationella trygghetsmätning för 2023.
Av män i Västmanland är det 24 procent som känner rädsla för att vistas utomhus i det egna bostadsområdet efter mörkrets inbrott. Bara männen i Skånes polisområde känner mer rädsla. Även här har det skett en ökning, från 20 procent 2017. Rikssnittet för männen ligger på 18 procent.
”Inte dramatisk ökning av brott”
Trots att den uppfattade otryggheten har ökat är det inte säkert att det motiveras av den faktiska brottsutvecklingen.
– Vi ser inte en dramatisk ökning av den generella brottsligheten som skulle motivera en ökad otrygghet, säger Caroline Mellgren, professor i kriminologi vid Malmö universitet, till SVT.
Avstått från att gå ut
För både män och kvinnor i Västmanland sammantaget är siffran 33 procent, som innebär delad förstaplats med de två polisområdena i norra Skåne.
I Västmanland är det 19 procent av kvinnorna och 13 procent av männen som uppger att de ofta avstått från att gå ut sent på kvällarna av rädsla.
Även här ligger Västmanland i topp i landet. Kvinnorna i Västmanland delar förstaplatsen med kvinnor i polisområdena Blekinge och Öst. Männen i Västmanland delar förstaplats med männen i polisområde nordvästra Skåne.
Kartlägger oron för brott
För både män och kvinnor är siffran 16 procent – även här delar Västmanland förstaplatsen med de två polisområdena i norra Skåne.
– Vi ser att det är fler helt oskyldiga i allmänheten som drabbas. Det påverkar ju känslan av att det här är något som kan hända vem som helst var som helst. Otrygghet är en individuell känsla där fler upplever en oro för brottsligheten generellt, säger Caroline Mellgren.
I klippet: SVT kollade om undersökningen speglar rädslan på stan i Västerås.
Så kartläggs rädslan
Den nationella trygghetsmätningen genomförs varje år och kartlägger både utsattheten för olika brott, och oro för att utsättas för brott, samt förtroende för rättsväsendet.
Även Folkhälsomyndigheten har undersökt hur stor andel män och kvinnor som avstått från att gå ut ensamma på grund av rädsla. Deras siffror gäller året innan, 2022, och där är det 50,2 procent kvinnor och 18,7 procent män som avstått från att gå ut på kvällarna, jämfört med snittet i riket, som ligger på 42,6, respektive 14 procent.
Brottsutveckling per 100 000 invånare – 2013-2023
Minskning:
Anmäld misshandel utomhus: -27%
Anmälda våldtäkter och våldtäktsförsök utomhus: -27%
Anmälda rån mot vuxna utomhus: -39%
Ökning:
Mord och dråp +53%
Källa: Brå