Foto: SVT / Arkiv

Landstingets plan: tar över sjukhuset i Fagersta

Uppdaterad
Publicerad

Landstinget i Västmanland tar över driften av Bergslagssjukhuset i Fagersta år 2018. Det är en majoritet i landstinget nu överens om.

Bergslagssjukhuset har sedan sex år tillbaka legat ute på entreprenad. När avtalet med den privata aktören Mitt Hjärta löper ut första februari 2018 vill en majoritet i landstingsfullmäktige att landstinget själva ta över driften.

Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet är de som kommit överens om att få igenom beslutet under våren.

”Långsiktig bedömning”

– Det är dels en bedömning att Landstinget i det långsiktiga perspektivet kommer att klara utmaningarna sjukvården står inför på ett bättre sätt än en privat aktör, säger Kenneth Östberg, landstingsråd för Socialdemokraterna.

– Men även att vi inte ser något särskilt skäl till att en vårdenhet ska ligga utanför vår gemensamma verksamhet där vi bättre kan foga över samverkan och göra verksamheten mer flexibel.

Enligt Östberg handlar det om dessa två huvudskäl och inte att den privata aktören skulle ha skött verksamheten otillfredsställande.

Det finns ännu ingen beslut i frågan men de tre partierna avser att bereda frågan för att kunna fatta formellt beslut inom kort.

Oppositionen kritisk

Samtidigt kritiserar landstingsalliansen utspelet då det vill se att sjukhuset fortsätter att drivas i praivat regi.

– Beslutet är beklagligt och äventyrar dessutom, som vi ser det, hela Bergslagsjukhusets framtid, säger landstingsalliansen i ett gemensamt uttalande.

De menar att Bergslagssjukhuset hade större problem innan 2010 då driften överläts till den privata aktören. De menar att missnöjet var stort bland boende i området redan då.

”Borde vara en väckarklocka”

Landstingsalliansen bestående av Moderaterna, Centerpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna anser inte att sjukvården i landstingets egen regi räcker till i dagsläget och är därför kritiska till förslaget att sjukhuset ska drivas av landstinget.

– Den växande andel hyrpersonal, antalet stängda vårdplatser och uppskjutna operationer som är dagens verklighet på landstingets egna sjukhus i Köping, Sala och Västerås borde vara väckarklocka nog för Östberg om att inte heller landstinget lyckas med kompetensförsörjningen fullt ut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.