Lena Johansson sitter på en plantpall i sin trädgård och klappar sin hund Sickan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är utmanande” – i klippet berättar Lena Johansson i Västerås varför hon letar mördarsnigelägg med sin hund Sickan. Foto: Nina König/SVT

Lena och hunden Sickan jagar ägg från mördarsniglar i Västerås: ”Han är ett geni”

Publicerad

Hennes trädgård var fylld med mördarsniglar. För att få bukt med problemet har nu Lena i Västerås tränat sin hund att hitta snigelägg.

I våras certifierades västeråsaren Lena Johansson och hunden Sickan i att söka mördarsnigelägg efter att ha gått en kurs.

– Man fick lära sig i princip allt som går att lära sig, det var en fantastisk kunskap som man fick ta del av, säger hon.

I dag är de medlemmar i Snigeläggskåren på Facebook, en grupp hundägare som har gått utbildningen och som träffas en helg i månaden och övar med sina hundar.

Lena berättar att det finns runt tio aktiva ekipage med snigeläggsletande hundar och hundförare i hela Sverige, och det är ganska nyligen som de börjat organisera sig.

Samarbetar med mördarsnigelexpert

Ted von Proschwitz, expert på mördarsniglar och intendent vid Göteborgs naturhistoriska museum, samarbetar med Snigeläggskåren och ger dem tips och råd.

– Vi har telefonmöten där jag svarar på frågor om arten och själv får jag veta hur deras metod fungerar, vad de hittar och var, säger han.

Han tycker att det är en bra metod att leta snigelägg med hund, eftersom det är väldigt svårt att hitta äggen på annat sätt. Mördarsnigeln gräver ner sina ägg för att skydda dem mot torka och en enda snigel lägger 400 ägg under sin livstid.

– När det gäller ägg så har vi ingen annan fungerande metod, annars måste man leta efter dem manuellt, säger han.

Rekordår i år

I år har det varit rekordår för mördarsniglar i Mälardalen och det har inte funnits så många sedan arten kom till Sverige i mitten av 1970-talet, enligt Ted von Proschwitz. Anledningen är att det regnade mycket i april-maj, när de övervintrade sniglarna började ta sig ut. Sedan har värmen och fukten fortsatt under sommaren, vilket gynnar sniglarna.

Det har ändå inte varit lätt att hitta snigelägg att öva på, berättar Lena Johansson, som har en lösning. Hon har skapat en egen snigelfarm där hon odlar mördarsnigelägg som Sickan kan öva på året runt.

– Jag tycker själv att det är äckligt, men jag har sex till sju sniglar som jag har i en låda och matar, säger hon.

Så fort sniglarna lägger ägg så lägger hon äggen i små provrör och fryser in dem, så att Sickan har något att träna på.

I videon nedan visar Lena Johansson sina Lista hur hon och hunden Sickan hittar mördarsniglarnas ägg.

Svart pudel vid pallkrage med sallad

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Sök” – i klippet visar Lena Johansson hur det går till när hon söker mördarsnigelägg med sin hund Stickan. Foto: Nina König/SVT

Fakta om Mördarsniglars fortplantning och ägg

Mördarsniglar är tvåköniga och om de inte hittar en partner att para sig med kan de befrukta sig själva.

Äggen är cirka 4 mm i diameter och ligger ofta i grupper om 30-50. De är genomskinliga när de läggs och blir mjölkvita när snigeln växer inne i ägget. Sniglarna gräver ner äggen för att skydda dem mot uttorkning.

Det tar ungefär fyra veckor från att äggen läggs till att de kläcks. Sedan tar det ytterligare fyra veckor innan sniglarna blir könsmogna.

I oktober dör alla mördarsniglar som är könsmogna, medan de som inte är det övervintrar.

Källa: Ted von Proschwitz, mördarsnigelexpert

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.