• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Vislanda i Alvesta kommun, Kronobergs län. Det brinner i en avfallsanläggning utanför Gottåsa med rökspridning mot Vislandaområdet som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kronoberg.

Vybild över skogsområdet i Västmanland där det brann 2014. Små gröna lövträd växer runt höga brända tallstammar. En upphöjd gångväg i trä med räcken slingrar sig genom landskapet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet listar professor Grzegorz Mikusinski tre saker som kommit i spåren av den stora skogsbranden i Västmanland 2014. Foto: Anna Mi Skog/SVT

Lista: Lövskog, artrikedom och turism – tre följder av skogsbranden i Västmanland

Uppdaterad
Publicerad

Den stora skogsbranden i Västmanland för tio år sedan ledde till förödelse och tragedi. Men i spåren har det också öppnat sig möjligheter.

SVT träffade professor Grzegorz Mikusinski i naturreservatet Hälleskogsbrännan i det gamla brandområdet där han undervisade på en skogskurs för ungdomar, och där han också forskat i tio års tid.

Här har han haft en unik möjlighet att studera hur ett ekosystem startar om efter en skogsbrand.

Skogsbranden i Västmanland

– Det är inte svart eller vitt. Vissa saker kommer, och vissa saker går. Det är en naturlig dynamik. Först var det några få arter som tog över, och hade enorma ytor att breda ut sig, säger Grzegorz Mikusinski, som är verksam vid Sveriges lantbruksuniversitetoch forskar om biologisk mångfald i skogen, med särskilt fokus på skogsfåglar.

Ändras för varje år

Inget år har varit det andra likt för naturen i brandområdet.

– Första året var det svampar, särskilt skålsvampar. Sedan kom brandnäva och svedjenäva, gröna källväxter och en massa död ved i olika förmultningsgrad som har fått stor betydelse, förklarar han.

Det som mest fascinerat honom är den stora variationen.

– Det är en ständigt ny situation som öppnar för nya arter att hitta möjligheter här i området, säger han.

Ny hemvist för hotade arter

På sikt ser han en möjlighet för flera hotade arter att hitta sina bästa livsmiljöer här i brandområdet. Det gäller till exempel den kritiskt hotade vitryggiga hackspetten.

Även om branden på många sätt varit en katastrof, så finns det alltså även positiva saker som kommit i dess efterföljd.

I klippet ovan berättar professorn om tre följder av den stora skogsbranden i Västmanland 2014.

Så spred sig den stora skogsbranden i Västmanland 2014

Så gick det till när den största skogsbranden i modern tid bröt ut i Västmanland.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Dramatiska dagar – så gick det till när den största skogsbranden i modern tid härjade i Västmanland 2014

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skogsbranden i Västmanland

Mer i ämnet